Set dècades ostentant el tron del Regne Unit, un rècord de longevitat, que des d'aquest diumenge, la reina Elisabet II té l'honor de ser l'única monarca britànica en assolir. El 70è aniversari del seu regnat capdavant de la monarquia britànica arriba en un context complicat per a la reina: la recent mort del seu marit, el cas d'abusos sexuals a menors protagonitzat pel seu fill, el príncep Andreu, i la seva pròpia salut, són els elements que marquen aquest aniversari. Tot i això, està planificada una gran celebració que rep el nom de jubileu de platí, el qual tindrà lloc  a la primavera. 

Avui, la reina d'Anglaterra estarà a la seva residència de Sandringham, sense grans celebracions, ja que aquesta l'esperen en uns mesos. Aquesta data per Elisabet II rememora dos esdeveniments: la mort del seu pare, el rei Jordi VI, el 1952, i el seu ascens al tron amb 25 anys. A aquest record agredolç, aquest any se li suma que serà el seu primer aniversari de regnat sense el seu marit, Felip d'Edimburg, qui va morir l'abril del 2021 amb 99 anys. 

Set dècades de grans esdeveniments 

Després de 70 anys ostentant el tron del Regne Unit, Elisabet II acumula una llarga llista d'esdeveniments històrics que ha presenciat  ha participat directament. Ha tingut 14 primers ministres, des de Wiston Churchill a l'actual Boris Johnson. Ha estat testimoni de l'entrada i la sortida del seu país a la Unió Europea. Guerres, catàstrofes naturals i protestes, s'han succeït davant dels teus ulls. Tot i això, sovint els esdeveniments que més han marcat la seva imatge pública han estat els relacionats amb la seva família. 

La casa Windsor s'ha marcat a si mateixa pels escàndols que han protagonitzat els seus membres. La fama dels Widnsor precedeix a l'arribada d'Elisabet II al capdavant de la família. El seu tiet David, hereu del tron, va abdicar per casar-se amb una dona americana divorciada, Wallis Simpson. Aquest va ser el tret de sortida a dècades de polèmiques amb la família reial i els seus actes. Tot plegat va arribar al seu punt màxim en el matrimoni i posterior divorci del seu fill Carles d'Anglaterra i la princesa Diana de Gal·les. 

Els escàndols no es van acabar després de l'explosió mediàtica que va ser el divorci de Carles i Diana. Actualment, el principal front obert de la família reial és un altre fill de la reina Elisabet: el príncep Andreu. L'abast de les acusacions d'agressió sexual contra el príncep Andreu, presentades per la nord-americana Virginia Giuffe, que assegura que en va abusar quan tenia 17 anys, ha obligat la reina a retirar-li al seu fill títols militars honorífics, així com el tracte d'"Altesa Real". Després de consultar amb el seu fill gran i hereu, el príncep Carles, i el seu net el príncep Guillem, segons els mitjans, la reina va optar per apartar el príncep Andreu, l'amistat del qual amb l'empresari Jeffrey Epstein, processat per abús de menors, ha tingut un impacte a la família reial britànica, segons recull Efe.

Oportunitat republicana

Els Windsor segueixen regnant, malgrat aquestes i altres escàndols, però el futur final del regnat d'Elisabet II esperona als republicans anglesos. El moviment republicà del Regne Unit s'ha posat en alerta per passar a l'acció al crepuscle del regnat d'Elisabet II, que aquest diumenge es converteix en la monarca britànica més longeva amb 70 anys al tron.

Amb l'eslògan "No 70 més. És l'hora de la república", l'organització Republic, representant d'aquest col·lectiu, prepara una campanya de cara a les celebracions del Jubileu de Platí, amb la meta de "desmitificar la monarquia i impulsar el debat sobre un model constitucional alternatiu", ha assegurat Graham Smith, líder de l'organització, en declaracions a Efe. L'entitat considera que la futura successió de la reina pel seu fill, que recorden: "no agrada a tothom", pot obrir una porta a debatre sobre el model d'estat anglès.