Després de llargues setmanes d'escàndols, Boris Johnson ha suspès l'examen de les municipals. El recompte dels vots comença a solidificar-se, i tot apunta que Partit Conservador ha estat el gran perdedor de les eleccions locals celebrades ahir dijous arreu de l'illa, mentre que la resta dels principals grups han guanyat representació, menys els partits minoritaris, que també han perdut a favor dels més grans. Així, els laboristes, els demòcrates liberals (LibDem), els verds, els nacionalistes escocesos (SNP) i els gal·lesos (Plaid Cymru) han arreplegat el suport que els tories han perdut. Més concretament, els conservadors han perdut a hores d'ara un total de 398 regidors als governs municipals del país, mentre que els partits esmentats han tingut un resultat global positiu.

"Una nit dura"

Després de guanyar les generals amb una victòria no vista des de l'època de la Margaret Thatcher, una llista inacabable de polèmiques, escàndols de tota mena, multes al govern i retards amb el Brexit, ha acabat passant-li factura al Partit Conservador britànic. El seu líder, Boris Johnson, principal responsable de molts d'aquests problemes, ha opinat davant la premsa que "vam tenir una nit dura en algunes parts d'Anglaterra, però, d'altra banda, en altres els conservadors hem avançat i hem aconseguit millores significatives en llocs que no ens havien votat en molt de temps o fins i tot mai". Johnson ha assegurat que "per descomptat" assumeix la responsabilitat per la reculada del seu partit sobretot a la capital, Londres, en gran part provocat per l'escàndol de les festes il·legals a la seva residència de Downing Street durant el confinament per covid.

Creix el nacionalisme

Sembla que la baixa popularitat dels conservadors ha afavorit el suport per la independència. En els comicis d'ahir, els Laboristes haurien guanyat, segons les dades fetes públiques fins ara, 264 seients als governs locals; els liberals 189; els nacionalistes de Gal·les (Plaid Cymru) 1; l'SNP 62; i els verds 81. Un dels moments més destacats de l'escrutini l'han viscut els nacionalistes escocesos quan, després d'una emocionant espera pels resultats de Glasgow, han aconseguit ser la primera força, amb els laboristes trepitjant-los els talons. Curiosament, aquests comicis locals han coincidit amb les autonòmiques d'Irlanda del Nord, on s'espera que, per primer cop en la història, guanyi el partit partidari a la reunificació d'Irlanda, el Sinn Féin, en unes eleccions anticipades provocades, precisament, per les discrepàncies dels unionistes amb Londres sobre la gestió del Brexit.