En la primera sessió parlamentària després de ser multat per celebrar el seu aniversari en plena pandèmia, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha afrontat una allau de crítiques des de l'oposició, però ha desatès una vegada més les enceses peticions perquè dimiteixi. El mandatari conservador, que també ha rebut crítiques des de les seves pròpies files, ha mantingut un guió similar al d'anteriors compareixences per justificar l'escàndol de les festes a Downing Street.

Ha expressat reiteradament les seves "absolutes disculpes" per haver violat les restriccions que ell mateix havia dictat per frenar el coronavirus, mentre ha assegurat que no va ser conscient que trencava les normes i recalcava la seva intenció de "seguir endavant" al capdavant del govern. "Si tingués algun respecte pels milions (de britànics) que ho van sacrificar tot per complir les normes, dimitiria", ha esgrimit durant un agitat debat el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, que ha qualificat el primer ministre d'"un home sense vergonya". Ian Blackford, portaveu del Partit Nacional Escocès, tercera força a la Cambra dels Comuns, ha indicat en els mateixos arguments: "La confiança en el primer ministre s'ha trencat i mai no podrà ser recuperada", ha afirmat.

Nega haver mentit

L'oposició acusa Johnson d'haver enganyat els diputats quan va assegurar al desembre que no es van incomplir les normes a Downing Street. En admetre ara que sí que es van violar les restriccions, li exigeixen que compleixi, en conseqüència, el codi parlamentari que preveu que un primer ministre renunciï al càrrec si es demostra que ha mentit de manera deliberada a la Cambra dels Comuns, una cosa que ell ha negat repetidament. Dijous, l'oposició proposarà que s'investigui oficialment si el cap de Govern va mentir a posta, encara que perquè prosperés la seva moció haurien de rebel·lar-se desenes de diputats conservadors, que sumen una folgada majoria.

El primer ministre va pagar la setmana passada una sanció de 50 lliures (60 euros) per haver-se reunit amb la seva esposa, el ministre d'Economia, Rishi Sunak, i altres empleats del Govern a l'Oficina del Gabinet el juny de 2020 per festejar el seu 56 aniversari, una trobada que es va celebrar cap a les dues del migdia i que segons Johnson va durar menys de deu minuts. "Permetin-me dir, no com a atenuant ni com excusa, sinó perquè explica les meves paraules anteriors en aquesta Cambra, que no vaig pensar, ni llavors ni posteriorment, que una trobada a la sala del Gabinet just abans d'una reunió sobre l'estratègia sobre la covid podria ser una infracció de les normes", ha argumentat Johnson.

Els Tories, descontents

La majoria absoluta que tenen els conservadors als Comuns significa que el primer ministre només pot ser destituït pels seus propis correligionaris. Malgrat que l'impuls cap a una rebel·lió interna ha perdut fora en els últims mesos, alguns "tories" tornen a criticar avui públicament Johnson. El conservador Mark Harper, que al gener ja va liderar un intent de revolta i que va presidir un grup de diputats contraris a les restriccions durant la pandèmia, va ser la veu més aïrada contra Johnson des del grup "tory". "Tenim un primer ministre que es va saltar les lleis que ell mateix havia demanat al país que complís", ha afirmat Harper. "Sento molt haver de dir això, però ja no penso que sigui digne del gran càrrec que ocupa", ha agregat.

Erosió abans de les municipals

L'escàndol de les festes continua erosionant la imatge pública de Johnson, que perd força a les enquestes per la crisi del cost de la vida, a pocs dies que se celebrin eleccions locals a Anglaterra, Escòcia i Gal·les, el proper 5 de maig. Els comicis seran una prova de foc per mesurar el suport que mantenen els conservadors en un context polític completament diferent al de desembre de 2019, quan van arrasar a les urnes gràcies a la seva promesa d'executar el Brexit com més aviat millor.

Johnson afronta a més un futur immediat incert, ja que no sap si la policia li imposarà noves multes per altres reunions socials a les quals va assistir durant la pandèmia. Es manté a més l'expectativa que es publiqui l'informe complet de l'alta funcionària Sue Gray sobre la festes, que al gener va veure la llum de manera parcial per no pertorbar les indagacions de la policia. Johnson preveu viatjar aquesta setmana a l'Índia, una visita crucial per a la seva política exterior que ha posposat ja en dues ocasions pel covid. Downing Street, tanmateix, avalua la possibilitat de suspendre el viatge per evitar l'absència de Johnson al Parlament dijous, quan tornarà a debatre's l'escàndol en el qual continua sumit.