El dimarts 12 d'abril, la policia britànica va multar Boris Johnson per ser culpable d'haver violat les lleis pandèmiques amb les festes a Downing Street durant el confinament. Aquestes van ser un autèntic escàndol quan van esclatar i semblava que el seu govern podia arribar a caure, però va arribar la pandèmia i va canviar el focus d'atenció, amb el primer ministre sent dels primers a sancionar els oligarques russos i en visitar Volodímir Zelenski. Així i tot, la Scotland Yard no s'ha oblidat de les festes i després de multar a mitjans d'abril unes 50 persones, entre elles Boris Johnson, la seva esposa Carrie Johnson, i el ministre de Finances, Rishi Suna; aquest dijous ha revelat que ha imposat unes altres cinquanta multes en relació amb les festes celebrades a la seu del Govern britànic i en oficines públiques durant la pandèmia, la qual cosa fa que el total de sancions superi ja el centenar.

"L'Operació Hillman, la investigació sobre les violacions de les normatives per la covid-19 a Whitehall -seu de l'Executiu- i a Downing Street -del Govern- superen les cent enviades a l'Oficina d'Historial" assenyala la Scotland Yard en un comunicat. La Met agrega que la investigació sobre aquestes trobades socials organitzades durant els últims dos anys per funcionaris públics, quan la resta del país s'atenia a dures normes, "continua activa". "Aquestes multes s'han continuat emetent durant el període des de la nostra última actualització el 12 d'abril i la investigació continua activa", va assenyalar la policia, amb referència a les multes al matrimoni Johnson i al ministre Sunak. En el cas del primer ministre, Johnson havia assenyalat anteriorment que no pensava que haver celebrat el seu 56è aniversari -en una trobada "sorpresa" organitzada per la seva esposa- a la seva oficina suposava una violació de les normes del coronavirus, encara que "acceptava humilment" que sí que les havia trencat.

En saber-se la notícia, veus de tots els colors polítics van alçar la veu per demanar la dimissió del cap del govern britànic. El líder dels laboristes i cap de l'oposició, Keir Starmer, va assegurar que no només Boris Johnson i Rishi Sunak han incomplert la llei, sinó que també "han mentit repetidament al públic britànic". En diverses ocasions i davant de la Cambra dels Comuns, Johnson va arribar a assegurar que no va trencar cap restricció, ja que es tractaven d'encontres de feina. En la mateixa línia, Sunak va negar fins i tot haver assistit a cap d'aquestes reunions. "Els dos han de dimitir", defensava Starmer, que en una altra ocasió ja havia assenyalat que "el codi ministerial diu que els ministres que enganyen a consciència a la Cambra haurien de dimitir". 

Quines van ser les festes de Johnson?

Una de les trobades més destacades va ser una festa al jardí de Downing Street el 20 de maig de 2020, en plena primera onada. El llavors secretari de Johnson, Martin Reynolds, va convidar un centenar de persones a través d'un correu electrònic a portar les seves pròpies begudes i a unirse a la festa. Boris i Carrie Johnson van ser-hi presents, i davant de l'augment de les crítiques, Johnson va sortir a defensar que creia que es tractava d'un esdeveniment laboral i que només va ser-hi per pocs minuts.