Ja fa mesos que va esclatar l'escàndol de les festes de Downing Street mentre la resta del Regne Unit vivia sota fortes restriccions per evitar la pandèmia de la covid. Aquestes semblava que havien de fer caure el govern de Boris Johnson, que no només sabia de les festes sinó que hi va assistir en repetides ocasions, però la guerra d'Ucraïna va canviar el focus. Ara, però, després de setmanes d'investigació, la implacable funcionària Sue Gray, de la Policia Metropolitana de Londres, ha entregat al primer ministre l'informe complet sobre les festes. El seu contingut, avançaven els mitjans britànics esdevé clau pel futur del govern Johnson, i és demolidor: l'assenyala directament a ell com a responsables de les festes i li exigeix que assumeixi responsabilitats. Si només amb les imatges que havien transcendit als tabloides l'oposició ja havia demanat la seva dimissió, ara que se'n coneixen els detalls, poden anar més enllà. 

Sue Gray escriu en el seu informe de 60 págines, encarregat pel mateix Johnson, tot el que s'ha descobert sobre les festes: aquestes es van repetir en múltiples ocasions, fins i tot quan el país estava de dol per la mort del Duc d'Edimburg i la reina Isabel s'asseia sola a un banc de la capella de Windsor per mantenir la distància social en l'enterrament del seu marit. Ara, se sap que aquestes festes a la seu del govern britànic i residència oficial de Johnson i la seva família hi va haver baralles, vòmits i karaokes. A més, un dels testimonis explicava The Guardian que es van arribar ajuntar tantes persones a les festes que s'havien d'asseure uns sobre els altres mentre el ministeri de Sanitat demanava als ciutadans que mantinguessin la distància social i reduïssin els seus contactes.

Johnson no dimitirà

Després de la publicació de l'informe, Johnson ha comparegut davant la Cambra dels Comuns (baixa) per expressar el seu desig que el país "deixi enrere" l'escàndol i reiterar que ignorava que en la seva absència les festes de Downing Street haguessin infringit les regles. El conservador Johnson ha demanat disculpes, com ja ha fet en anteriors ocasions, per haver participat en la seva celebració d'aniversari, fet pel qual va ser multat per la policia, i ha dit assumir "plena responsabilitat", com li reclama l'informe de Gray, encara que ha repetit que no pensa dimitir. "Quan vaig venir a aquesta cambra i vaig dir amb total sinceritat que les regles i les normes s'havien seguit en tot moment, és el que creia cert", ha reiterat. "No tenia coneixement de com van seguir aquestes reunions, perquè no era aquí, però m'ha sorprès i decebut, com a la resta de la cambra. I també m'ha horroritzat el tracte al personal de seguretat i de neteja" per part dels assistents a les festes, ha assegurat.

Esquivant periodistes 

Anant més enllà, l'informe també recull que un treballador de neteja va obrir la porta de l'habitació on s'havien celebrat les festes i es va trobar amb les parets i caixes de papers tacades de vi, després d'una festa el 18 de desembre. Tres dies abans, un funcionari del 'número 10' hauria enviat un missatge intern parlant de "borratxera" i recomanant al personal sortir per la porta de darrere, per evitar que fossin fotografiats. 

"No haurien d'haver tingut lloc" 

Per tot plegat, la funcionària exigeix als líders polítics que hi van participar (no només Johnson sinó també el ministre d'Economia que també ha estat multat) "que assumeixin les seves responsabilitats". "La major part d'aquests esdeveniments no s'haurien d'haver permès", sentencia el document. Anant més enllà, Gray destaca que "fos quina fos la intenció de les celebracions, tot el que s'ha descobert indica que els comportaments van ser inconsistents amb les regles en vigor contra la covid", ja que en algunes ocasions el primer assegurava que eren trobades de feina. 

Fa un parell de dies, les fotos de Johnson brindant amb una copa de vi juntament amb el personal de Downing Street el 13 de novembre del 2020, en plena segona onada, van tornar a encendre l'escàndol. ITV va publicar les imatges, que formen part del conjunt analitzat per la policia de Londres. Tot i l'existència de fotos com aquesta, la Scotland Yard només el va multar amb 100 lliures per la celebració de la seva festa d'aniversari, el juny de 2020. També segons mitjans britànics, Grey i Johnson s'han reunit abans que hagi sortit a la llum la informe i li va retreure que hagués permès fins a 12 festes a la seva residència oficial.