El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha anunciat aquest dilluns que ha ordenat el bloqueig total de la Franja de Gaza, cosa que significa que l'enclavament palestí quedarà sense subministrament d'electricitat, aliments i combustible, enmig d'una guerra entre Israel i el moviment islamista Hamàs.

🔴 Guerra a Israel, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Gaza i Palestina, morts i reaccions
 

"He donat una ordre: Gaza estarà sota un tancament total. Estem lluitant contra terroristes bàrbars i respondrem en conseqüència", ha destacat el ministre, segons un comunicat de la seva oficina. "No hi haurà electricitat, no hi haurà menjar, no hi haurà combustible. No en sortirà res i no hi entrarà res. Estem lluitant contra animals i actuarem en conseqüència". 

 

Encara intentant recuperar-se de l'atac sorpresa de Hamàs, Israel s'estaria preparant per a un nou atac. Segons destaca The Washington Post, s'espera una acció dura les pròximes 24 o 48 hores. 

En aquest context, i després de declarar-se en guerra, l'estat hebreu es mobilitza i ja ha convocat uns 300.000 reservistes de l'exèrcit israelià, que han estat cridats a files, fet que suposa "el reclutament més gran i més ràpid que s'ha fet mai" a la història d'aquest país.

Cal recordar, en aquest sentit, que Israel sosté un bloqueig per aire, terra i mar sobre la Franja de Gaza des del 2007, quan Hamàs va prendre el control de l'enclavament que, amb 2,2 milions d'habitants, disposa d'una sola central elèctrica que necessita combustible per funcionar i abastir hospitals, habitatges i refugis.

Hamàs ataca Israel

Israel es va despertar commocionat l'últim dia de les festivitats jueves, i amb el so de les sirenes, mentre Hamàs disparava coets des de la Franja de Gaza i iniciava una incursió en terres israelianes. Militants armats van esquivar i eludir les barreres d'alta tecnologia que envoltaven la Franja per penetrar a Israel disparant i prenent ostatges. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va declarar que Israel estava en guerra i que els palestins pagarien un preu alt, i ja han arribat les primeres conseqüències.

Ja s'han cridat reservistes de l'exèrcit i s'ha posat en marxa una onada d'atacs aeris a la Franja, on viuen 2,3 milions de persones. Netanyahu hauria advertit els palestins de Gaza que "en sortissin d'immediat", però la veritat és que no hi ha cap lloc on fugir per a qui viu en un territori bloquejat. 

El panorama ara és incert. Després de l'atac de Hamàs, Israel ha promès venjança. Malgrat que Hamàs ara té ostatges que pretén fer servir com a moneda de canvi, és possible que Netanyahu faci servir tot l'armament i tota la tecnologia disponibles per llençar un atac contra, no només la Franja de Gaza, sinó també Cisjordània.

Han fallat els serveis d'intel·ligència d'Israel?

L'ofensiva que va començar dissabte, va ser, doncs, una ofensiva sorprenent i sense precedents per part de Hamàs i la Jihad Islàmica i, de retruc, un fracàs per als serveis d'intel·ligència israelians. Es creu que Hamàs podria haver estat planificant aquest atac durant mesos, però la pregunta és com ho ha aconseguit. Sobretot, perquè cal ressaltar que la vigilància a Gaza per part d'Israel és intensa. Supervisa activitats, comunicació i vida quotidiana, tal com destaca el diari britànic.