El príncep Felip, duc d’Edimburg, marit de la reina d’Anglaterra, Elisabet II, ha mort a l’edat de 99 anys, segons ha confirmat la casa reial anglesa. "És amb una profunda pena que Sa Majestat la Reina anuncia la mort del seu estimat marit, Sa Altesa Reial, el Príncep Felip, duc d'Edimburg. Sa Altesa Reial ha mort pacíficament aquest matí al castell de Windsor”, aclareix un comunicat del palau de Buckingham.

Nascut a Corfú el 1921 al si de la família reial grega, el 1947 es va nacionalitzar britànic i es va despendre del seu títol com a príncep de Grècia i Dinamarca, va adoptar el cognom Mountbatten i es va convertir a l’anglicanisme, tot plegat per casar-se, aquell mateix any, amb la princesa Elisabet del Regne Unit, que es convertiria en Elisabet II d’Anglaterra l’any 1952. També va adoptar el títol de duc d’Edimburg, amb el qual se l’ha conegut durant els anys que ha exercit com a consort de la reina.

Amb Elisabet II va tenir quatre fills: el príncep Carles, la princesa Anna, el príncep Andreu i el príncep Eduard. Felip era un gran aficionat als cavalls, a la pintura i al medi ambient.

reina isabel ACN

Felip d'Edimburg, consort durant més de 70 anys d'Elisabet II / ACN

El maig del 2017, la casa reial britànica va anunciar la retirada de la vida pública de Felip d’Edimburg. Com a consort d’Elisabet II va mantenir fins a aquell moment, un paper discret, sempre uns passos per darrere de la seva esposa, però amb tot va mantenir una alta activitat en la vida pública de l'alta societat anglesa. En el moment de la seva retirada tenia al voltant de 250 compromisos l'any.

 

 

Imatges dels 70 anys de casats de la reina Elisabet II i el duc d'Edimburg. / The Royal Family. YouTube 

Felip d'Edimburg, que és tiet de la reina Sofia d’Espanya, ha estat els darrers quatre anys de la seva vida apartat de la vida pública, sovint reclòs a la residència de la corona al castell de Windsor.

La mateixa casa reial britànica ha informat que "hi haurà més anuncis en el moment oportú”. “La casa reial s'uneix a la gent de tot el món a l'hora de lamentar la seva mort", ha afegit. Felip ha estat el consort monàrquic més longeu de la corona britànica, amb més de setenta anys al costat d’Elisabet II.

Una “inspiració”, segons Boris Johnson

La mort del consort de la reina Elisabet ha provocat la reacció de la classe política britànica, començant pel primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, que ha lamentat la mort del duc d'Edimburg, el qual "va inspirar" i es va guanyar “l'afecte de diverses generacions de britànics”.

duque edimburgo foto reciente efe

El duc d'Edimburg en una de les imatges més recents, del passat mes de març / Efe

També el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, ha assenyalat que el Regne Unit ha perdut un "extraordinari servidor públic". "El príncep Felip va dedicar la seva vida al nostre país, des d'una distingida carrera a la Royal Navy durant la Segona Guerra Mundial fins a les dècades de servei com a duc d'Edimburg", ha assenyalat el líder laborista.

Per la seva banda, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha manifestat en un tuit la seva "tristesa" i ha expressat el seu "profund condol" a la reina Elisabet II i la família reial britànica.

 

Imatge principal: Felip d'Edimburg ha mort al palau de Windsor / EFE