Els suposats abusos sexuals del príncep Andreu d'Anglaterra a una menor repercuteixen molt negativament en la imatge de la corona britànica. És per això que, després de saber que el judici civil pel cas seguirà endavant, la reina Elisabet II ha decidit retirar els rols militars i patronatges reials del seu tercer fill i novè en la línia de successió. Així ho ha confirmat en un comunicat la Casa Reial aquest dijous: "Amb l'aprovació i l'acord de la reina, les afiliacions militars del Duc de York i els patronatges reials han estat retornats a la reina. El Duc de York continuarà sense assumir cap obligació pública i defensarà aquest cas com a ciutadà privat". 

Li retiren els poders

Davant el destapament dels possibles abusos sexuals del príncep a menors gràcies a la seva connexió amb el pedòfil Jeffrey Epstein i la confirmació que finalment serà jutjat a Nova York per la via civil, uns 150 militars veterans van demanar per escrit que se li retiressin els càrrecs honorífics. Finalment, la reina ha decidit actuar per salvar la reputació de la seva família. La Casa Reial ja havia suspès temporalment els nomenaments militars del duc de York el 2019, quan es va retirar de la vida pública. Tanmateix, Andreu encara conservava vuit rols militars honorífics que ara han estat revocats

Abusos sexuals

El cas per presumptes abusos sexuals a una menor obert a Nova York contra el príncep Andreu d'Anglaterra continuarà endavant, encaminat cap a un mediàtic judici civil, després que el jutge hagi rebutjat aquest dimecres els intents de la defensa per arxivar la demanda. Virginia Giuffre afirma que va arribar al príncep als disset anys com una de les víctimes de la trama de tràfic sexual suposadament organitzada pel financer Jeffrey Epstein i la seva mà dreta, Ghislaine Maxwell, recentment declarada culpable en un judici paral·lel i en espera de sentència.

En la interlocutòria, el magistrat Lewis Kaplan va negar els arguments plantejats pels advocats de la defensa per tractar d'arxivar les acusacions Giuffre, una dona de 38 anys que assegura que el fill d'Elisabet II va abusar repetidament d'ella quan tenia 17 anys. L'acusadora, que resideix a Austràlia, va interposar una demanda per la via civil contra el duc de York l'agost passat a Nova York, acollint-se a la Llei de Víctimes Infantils d'aquest estat, un dels llocs on diu que van tenir lloc els abusos, a més de Londres i en una illa privada del Carib, on Epstein posseïa mansions.

Per la seva part, el príncep anglès i novè en la línia de successió al tron ha negat en tot moment les acusacions i ha dit no conèixer Giuffre, malgrat que els mitjans han difós repetidament una fotografia antiga en la qual apareix agafant-la per la cintura amb Maxwell al fons, mentre tots ells miren a càmera. D'aquesta forma, s'obre el camí a la celebració d'un judici, que en principi tindria lloc la pròxima tardor. En principi, la Justícia nord-americana podria cridar a declarar a nombrosos testimonis i demanar un testimoni al mateix Andreu, que no s'enfronta a càrrecs penals, però a qui Giuffre demana una compensació econòmica.