L'Iran ha amenaçat de revisar la seva doctrina nuclear davant les advertències d'Israel, que sembla estudiar un atac contra els centres atòmics del país persa. "Si el fals règim sionista vol fer servir l'amenaça d'atacs contra els nostres centres nuclears com a mètode per pressionar l'Iran, és possible que l'Iran revisi la seva doctrina i política nuclear (que dicta un ús exclusivament civil de l'energia) i que deixi enrere les consideracions prèvies", ha avisat aquest dijous el general Ahmad Haghtalab, comandant de la Guàrdia Revolucionària responsable de vetllar per les instal·lacions atòmiques iranianes. Aquest dimarts, les autoritats iranianes ja van amenaçar de respondre a Israel amb "armes no emprades" fins ara.

🔴 Atac d'Israel a l'Iran, DIRECTE | Última hora del conflicte a l'Orient Mitjà
 

Haghtalab també ha assegurat que atacaran les instal·lacions nuclears israelianes com a represàlia a un possible atac semblant per part d'Israel. "Si el règim sionista pren mesures contra les nostres instal·lacions i centres nuclears, definitivament s'enfrontarà a la nostra reacció i les seves instal·lacions nuclears seran atacades", ha afirmat. A més, ha assenyalat que "les instal·lacions nuclears de l'enemic sionista han estat identificades".

Com és el programa nuclear de l'Iran?

Ara per ara, l'Iran ha insistit en el fet que el seu programa nuclear té una finalitat exclusivament civil, i el líder suprem de la república islàmica, l'aiatol·là Ali Khamenei, va arribar a emetre una fàtua que condemna les armes atòmiques. La realitat és que el programa atòmic iranià ha avançat molt els últims anys, després del trencament de l'acord nuclear signat el 2015, tot i que el país no disposa d'armes nuclears. Això sí, l'informe emès el febrer passat per l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) indica que l'Iran produeix urani altament enriquit, que gairebé no té usos civils... però sí militars. En qualsevol cas, l'OIEA ha informat que Teheran va tancar les seves instal·lacions nuclears diumenge "per motius de seguretat" —davant una possible represàlia israeliana a l'atac iranià de dissabte 13 d'abril.

L'última amenaça iraniana ha coincidit amb l'anunci del president dels Estats Units, Joe Biden, de noves sancions contra l'Iran. Es tracta d'unes sancions dirigides contra la Guàrdia Revolucionària i el Ministeri de Defensa, a més d'apuntar contra el programa de vehicles aeris no tripulats, o drons, la indústria siderúrgica i les empreses automobilístiques. "En resposta a l'atac sense precedents de l'Iran contra Israel, els Estats Units prenen mesures radicals contra diversos actors involucrats en el programa de vehicles aeris no tripulats de l'Iran, proveïdors i clients d'un dels majors productors d'acer de l'Iran i companyies automotrius iranianes amb connexions amb els Estats Units", ha apuntat un comunicat signat pel portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!