El govern de Donald Trump ha retirat una important subvenció, de 4.000 milions de dòlars, per la construcció de l’ambiciosa proposta per unir Los Angeles i San Francisco amb la primera línia de tren d’alta velocitat dels Estats Units. La decisió de Trump suposa un cop al projecte i allunya cada cop més l’entrada en funcionament del somni californià, que s'hauria d'haver posat en funcionament l'any 2020.

El projecte, que el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha defensat en múltiples ocasions que és clau pel desenvolupament de l’estat daurat, preveu connectar les dues principals metròpolis de l’estat més poblat dels Estats Units, Los Angeles i San Francisco, amb un pioner tren d’alta velocitat que arribaria fins als 320 quilòmetres per hora. La posada en marxa del servei reduiria a menys de tres hores el trajecte entre les dues ciutats, unint-les a través de la Vall Central de Califòrnia.

Tot i que la iniciativa suposa un pla revolucionari en un país que ha primat el desenvolupament de la seva xarxa de carreteres en lloc de la ferroviària o d’altres alternatives de transport, el seu desenvolupament no ha estat fàcil: conflictes amb la legislació ambiental i de planificació urbanística, increments pressupostaris i modificacions del traçat inicial han suposat anys de retards: el projecte s'havia de finalitzar l'any 2020 en la seva concepció. Fins ara, el pressupost del projecte arriba fins als 15.000 milions de dòlars, segons afirma el Departament de Transports del govern Trump, el que ha posat en dubte la seva viabilitat, segons l’administració estatunidenca.

Després de publicar un informe de compliment normatiu de més de 300 pàgines en què del Departament de Transports afirmava que no veia “cap camí endavant” per la finalització de la línia d’alta velocitat, l’Administració Ferroviària Federal ha retirat 4.000 milions de dòlars de finançament destinats a la construcció de la línia a la Vall Central. Aquesta revocació, però, “no tindrà impacte en la construcció, ja que el projecte ha estat finançat principalment per fons estatals”, ha precisat Micah Flores, de l’oficina d’informació de l’Autoritat Californiana de Tren d’Alta Velocitat (CHSRA, en anglès), en declaracions a l’agència EFE.

D’altra banda, Ian Choudri, director executiu de la institució, indicava en un comunicat difós per l'Oficina del Governador de Califòrnia que “cancel·lar aquestes subvencions sense justificació no és només incorrecte, sinó il·legal”. La CHSRA va respondre a l’informe del Departament, publicat a principis del mes de juny, dient que es basava informació desfasada per arribar a les seves conclusions, el que ha significat que la “informació defectuosa porta a resultats defectuosos”.

“L’únic projecte ferroviari d’alta velocitat en marxa als Estats Units s’apropa ràpidament a la fase de col·locació de vies, amb 275 quilòmetres en construcció i disseny, 15.500 llocs de treball creats i més de 50 estructures importants acabades. Aquest no és el moment perquè Washington desisteixi del futur del transport”, agregava Choudri en el seu comunicat. Per la seva part, el governador Gavin Newsom ha dit que “Trump vol cedir el futur a la Xina i abandonar la Vall Central. No el deixarem”.

Per què és tan important el projecte per a Califòrnia?

El projecte de tren d’alta velocitat, que fa una dècada que està en construcció, portaria un pas més enllà el deficitari sistema ferroviari dels Estats Units, que està molt per darrere del d’altres països occidentals, com podria ser Espanya, que compta amb una extensa xarxa d’alta velocitat que uneix ciutats importants en molt poc temps. El principal competidor a escala global dels Estats Units, la Xina, ha construït en l'última dècada 30.000 quilòmetres de línies d’alta velocitat.

L’estat més poblat dels Estats Units, Califòrnia, està mancat d’una connexió directa entre Los Angeles i San Francisco, les seves dues ciutats més poblades, la qual cosa obliga a les persones que es vulguin desplaçar entre ambdues ciutats a escollir alternatives menys sostenibles com el cotxe o l’avió, i això suposa un trajecte de set hores, en el cas del cotxe, o d’una hora i mitja, en el cas de l’avió.

L’itinerari ferroviari més ràpid que opera als Estats Units en l’actualitat cobreix la ruta entre Washington D. C. i la ciutat de Boston amb l’Acela Express d’Amtrak, que arriba fins als 240 quilòmetres per hora i tarda al voltant de les set hores. Així i tot, no es considera un traçat d’alta velocitat perquè comparteix vies amb altres serveis ferroviaris.

L’administració californiana, liderada pels demòcrates des de la sortida del poder d’Arnold Schwarzenegger l’any 2011, ha apostat decididament pel projecte des d’aleshores, tot i que la seva concepció es va produir amb l’actor ocupant el càrrec de governador. 

Escomesa política contra la pionera Califòrnia

El bloqueig dels fons per part de la Casa Blanca ha tornat a evidenciar l’existent bretxa entre el govern dels EUA i l’estat de Califòrnia, un bastió demòcrata liderat per Gavin Newsom, qui s’ha oposat vocalment a les polítiques del republicà i la seva administració. De fet, el governador no va tardar a reaccionar a la decisió, presentant una demanda contra l’administració en la qual s'afirmava que les seves accions són “arbitràries i capritxoses, un abús de la discreció i contràries a la llei”.

Per la seva part, el president estatunidenc culpa a Newsom per permetre el que considera una “dilapidació” de diners federals entre promeses incomplertes. “Estic entusiasmat d’anunciar que us he alliberat oficialment de finançar el desastrosament sobrevalorat ‘tren d’alta velocitat a cap lloc’”, va escriure Trump a les xarxes socials. “El ferrocarril que se’ns va prometre encara no existeix, i mai ho farà. Aquest projecte ha estat severament inflat de preu, sobre regulat i mai s'ha entregat”, sentenciava el mandatari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!