Més problemes per a Boris Johnson: París diu que no tornarà a negociar la part de l'acord del Brexit que afecta Irlanda del Nord i que el primer ministre britànic va signar. El protocol nord-irlandès en qüestió ha provocat una crisi econòmica i política al país, ha fet caure el seu govern, ha disparat les simpaties a favor de la reunificació de l'illa i ha posat encara més distància entre Londres i la Unió Europea. Després de mesos ajornant l'aplicació del protocol, que dibuixa la frontera amb la UE al mar d'Irlanda per respectar l'Acord de Divendres Sant, i malgrat les repetides advertències de Brussel·les sobre les sancions que en poden sorgir, Johnson ha promès als unionistes que el canviarà unilateralment. Però aquest divendres, la ministra francesa d'Exteriors, Catherine Colonna, ha volgut parar els peus a la seva homòloga britànica, Liz Truss, i li ha deixat clar que França, que actualment ocupa la presiència de torn de la UE, no està oberta a una renegociació.

Ningú a la UE està obert a renegociar el Brexit

Si bé Colonna ha volgut traslladar la "preocupació" i voluntat dels europeus de trobar una solució duradora sobre el protocol d'Irlanda del Nord, ha recordat que això s'ha de fer "respectant l'acord signat entre la Unió Europea i el Regne Unit", informa en una nota el ministeri d'Exteriors. Per remarcar-ho, els responsables francesos han recordat als britànics els seus desacords sobre aquest punt, i han insistit que cap país de la Unió Europea està disposat a reobrir la discussió. A més a més, París ha recalcat que no és el protocol el que ha generat les dificultats que li retreu Londres, sinó que són conseqüència del Brexit que va voler el Regne Unit i de la seva decisió de no formar part de l'Espai Econòmic Europeu, que hagués evitat haver de restablir controls duaners.

Johnson tira pel dret

El Govern britànic va presentar el 13 de juny un projecte de llei als comuns que pretén anul·lar unilateralment parts del protocol sobre Irlanda del Nord integrades en l'acord del Brexit, i que ja ha estat objecte d'una primera votació positiva per la Cambra baixa, encara que el tràmit pot prolongar-se diversos mesos. El principal retret que es fa a aquest protocol des de Londres és que ha fixat els controls fronterers entre la Unió Europea i el Regne Unit no en els límits terrestres d'Irlanda del Nord, per tal d'evitar furgar la ferida dels Troubles, sinó entre aquesta illa i la de Gran Bretanya, al bell mig del mar. El govern britànic apunta que l'aplicació del protocol "no s'ha completat" i que ha generat problemes "pràctics". En concret, fan referència a l'"escassetat de productes" i també a la crisi política que se'n deriva: el Partit Democràtic Unionista (DUP), que va quedar segon en les darreres eleccions, està barrant la formació del govern a Irlanda del Nord amb el Sinn Féin al capdavant perquè exigeixen que s'efectuïn canvis de manera imminent al protocol. De fet, aquestes dificultats per configurar l'executiu són les que "soscaven l'acord de pau", segons el gabinet de Johnson, i per això entenen que han d'actuar per "restablir l'equilibri". Per la seva banda, Brussel·les ja ha anunciat que contraatacarà. De moment ja han assegurat que reactivarà el primer procediment d'infracció que van obrir contra el Regne Unit el març de 2021 per incomplir el protocol, un expedient sancionador que es va congelar la tardor per deixar espai a la negociació i trobar solucions conjuntes als problemes a Irlanda del Nord.