Els conservadors del primer ministre britànic, Boris Johnson, han patit una dura clatellada en uns comicis parcials celebrats a Anglaterra, en els quals els laboristes i els liberaldemòcrates han aconseguit dos escons. La derrota dels tories a les circumscripcions de Wakefield, nord d'Anglaterra, i Tiverton & Honiton, al sud-oest, que havien guanyat els conservadors en les generals de 2019, posa en dubte la gestió del cap del Govern, centre de les crítiques per les festes en la residència de Downing Street durant la pandèmia. Arran d'aquest revés electoral, el president honorari del Partit Conservador, Oliver Dowden, ha presentat aquest divendres la seva dimissió amb efecte immediat perquè, segons ha afirmat en una carta al primer ministre, "algú ha d'assumir la responsabilitat".

A Wakefield, el candidat laborista Simon Lightwood, guanyador d'aquest escó de la Cambra dels Comuns, ha destacat tot just en transcendir la seva victòria que la seva formació està "fent progressos", reconstruint el denominat "mur vermell" (les circumscripcions tradicionalment laboristes en les quals Johnson va aconseguir bons resultats el 2019) i recuperant "la confiança de l'electorat". En aquesta circumscripció, els laboristes han obtingut el 47,9% dels vots, mentre que els conservadors han tret el 30%.

El líder laborista, Keir Starmer, ha assenyalat als mitjans que aquest resultat "jutja clarament" el Partit Conservador, que "s'ha quedat sense energia i sense idees". A Tiverton & Honiton, districte tradicionalment conservador ubicat al comtat de Devon (sud-oest anglès), el candidat liberaldemòcrata Richard Foord ha guanyat l'escó amb el suport del 52,9% dels votants, seguit dels conservadors, amb el 38,5%. Aquestes dues eleccions han tingut lloc després que l'antic diputat per Wakefield, Imrad Ahmad Khan, dimitís després de ser condemnat a mesos de presó per agressió sexual a un adolescent, mentre que l'exparlamentari de Tiverton & Honiton (sud-oest anglès), Neil Parish, va renunciar després de sortir a la llum que havia accedit a vídeos pornogràfics en el Parlament. Khan, condemnat a 18 mes de presó, va ser expulsat aquest any pel Partit Conservador arran de l'escàndol.

Johnson, cada vegada més qüestionat

Aquest revés electoral situa el Partit Conservador en una posició difícil, el que ha portat a la dimissió de Dowden. En la seva missiva al premier, el president honorari de la formació ha assenyalat que els seguidors tories estan "decebuts" pels últims esdeveniments i "jo comparteixo aquest sentiment". "No podem seguir com si res passés. Algú ha d'assumir la responsabilitat i jo he conclòs que, en aquestes circumstàncies, no seria adequat que jo continués al lloc", ha agregat Dowden. "Vull recalcar que aquesta decisió que jo he pres és molt personal i, com sempre, seré lleial al Partit Conservador", ha dit.

Els resultats d'aquests comicis permeten conèixer el nivell de suport de què gaudeix Johnson, que recentment va afrontar una moció de censura interna de la seva formació per la controvèrsia sobre les festes en la residència de Downing Street. Encara que el premier conservador va aconseguir superar la moció, els analistes han recalcat que els diputats tories seguiran amb atenció el que passi en els comicis de les dues circumscripcions de cara a les eleccions generals de 2024.