Tornen les tensions entre el Regne Unit i la Unió Europea. Feia uns dies, Londres advertia que estava disposada a actuar de manera unilateral si el club comunitari no atenia les seves raons per fer canvis i modificacions al Protocol sobre Irlanda del Nord, una norma que es va establir fruit del Brexit i que va entrar en vigor l'1 de gener de 2021. L'escalada ha arribat al punt que Liz Truss, ministra d'Exteriors britànica i encarregada de liderar les negociacions pel Brexit, ha confirmat a la Cambra dels Comuns que "en les properes setmanes" l'executiu de Boris Johnson tramitarà un projecte de llei que anul·larà algunes disposicions i aspectes d'aquesta norma. El protocol determina i fixa els controls sobre les mercaderies que entren a Irlanda del Nord procedents de Gran Bretanya o d'un tercer país, de manera que Irlanda del Nord queda subjecta al codi de duanes de la Unió Europea amb l'objectiu d'"evitar una frontera terrestre i física" entre Irlanda i Irlanda del Nord, atès que els primers formen part de la comunitat europea.

Malgrat que Truss ha afirmat que seguiran negociant amb la Unió Europea la reforma d'aquest protocol —ha instat al vicepresident de la Comissió Europea per a Relacions Interinstitucionals, Maros Sefcovic, a reunir-se "tan aviat com sigui possible"—, la titular d'Exteriors del Regne Unit sosté que aquests canvis són "necessaris" perquè, ara com ara, la normativa compromet l'Acord de Pau de Divendres Sant del 1998 entre Irlanda i Irlanda del Nord. El govern britànic apunta que l'aplicació de la normativa "no s'ha completat" i que ha generat problemes "pràctics". En concret, fan referència a l'"escassetat de productes" i també a la crisi política que se'n deriva: el Partit Democràtic Unionista (DUP), que va quedar segon en les darreres eleccions, està barrant la formació del govern a Irlanda del Nord amb el Sinn Féin al capdavant perquè exigeixen que s'efectuïn canvis de manera imminent al protocol. De fet, aquestes dificultats per configurar l'executiu són les que "soscaven l'acord de pau", segons el gabinet de Johnson, i per això entenen que han d'actuar per "restablir l'equilibri".

Sobre aquesta solució, Liz Truss ha detallat a l'hemicicle que aquesta ha de ser "completa i raonable", és a dir, que "redueixi" els controls entre Irlanda del Nord i la resta del país britànic, i que així ho han traslladat a la Unió Europea. Això sí, el topall, segons la ministra d'Exteriors del Regne Unit, és que el vicepresident europeu Sefcovic "no pot acceptar la solució perquè suposaria renegociar el protocol i no té mandat per a fer-ho". Aquesta eliminació d'alguns dels controls duaners que posa al damunt de la taula Londres passa, per exemple, perquè els béns que provinguin de Gran Bretanya i que estiguin destinats només per al consum a Irlanda del Nord quedin exempts d'aquests controls que s'apliquen als que van cap a Irlanda (que forma part de la UE). Aquest "corredor verd", tal com la nomena l'executiu del Regne Unit, funcionaria amb un sistema informàtic que monitoraria els moviments de productes a temps real, però Europa dubta d'aquesta opció i creu que l'accés ofert és "insuficient".

La Comissió Europea alerta: "Respondrem amb totes les mesures"

Maros Sefcovic, vicepresident de la Comissió Europea per a Relacions Interinstitucionals, ha reaccionat ràpidament a través d'un comunicat a l'anunci de Liz Truss i ha alertat que, si el Regne Unit tira endavant aquest projecte de llei per alterar parts del protocol sobre Irlanda del Nord, la Unió Europea "haurà de respondre amb totes les mesures a la seva disposició". Entre les accions que podria emprendre el club comunitari, destaca la possible implantació d'aranzels a productes britànics, un fet que duria a una guerra comercial. L'anunci del govern de Boris Johnson per "presentar una legislació que inhabilitaria elements constitutius del protocol planteja preocupacions significatives", subratlla Sefcovic, que assevera que "accions unilaterals que contradiuen un acord internacional no són acceptables". Tot i això, el vicepresident de la Comissió Europea manté que l'objectiu de la UE és "trobar solucions conjuntes", malgrat que les reunions en els darrers mesos no han resultat productives.