Tot i la victòria històrica del Sinn Féin a Irlanda del Nord en les passades eleccions, els nacionalistes partidaris de la unificació d'Irlanda no aconsegueixen formar govern. I és que el Partit Democràtic Unionista (DUP, per les seves sigles en anglès) es nega a entrar al govern de coalició que marca l'Acord de Divendres Sant si no s'aboleix el protocol del Brexit. En una entrevista amb ElNacional.cat, el coordinador nacional del Sinn Féin, Declan Kearney, es qüestiona si aquest és realment l'únic motiu pel qual no permeten que el seu partit lideri el govern.

Kearney, diputat a l'assemblea d'Irlanda del Nord des del 2016 i membre de l'executiu en la passada legislatura, considera que el veto dels unionistes vulnera les bases dels acords de pau. Amb tot, es mostra "més optimista que mai" amb el nou panorama polític que s'ha obert a Irlanda i que, segons ell, ha de permetre celebrar un referèndum d'unificació.

Quin impacte està tenint el bloqueig del Partit Democràtic Unionista (DUP) a formar govern?
Tenim una institució moribunda en aquests moments. El DUP diu que no aixecarà el seu veto fins que no es desmantelli el protocol del Brexit que existeix actualment. Però la seva posició no és compartida per cap dels altres partits de l'Assemblea. El Sinn Féin, el partit més gran ara mateix, està amb el Partit Aliança, amb l'SDLP i, important destacar, amb el Partit Unionista de l'Ulster. Ells també estan d'acord que el veto del DUP és incorrecte, que l'oposició al protocol no justifica mantenir les institucions aturades.

És realment l'oposició al protocol del Brexit l'únic motiu pel qual s'estan negant a formar govern?
Hi ha una opinió general, des d'abans de les eleccions del 5 de maig, que el DUP no vol entrar a les institucions polítiques amb un primer ministre del Sinn Féin. La importància del canvi en el nostre panorama polític és massiva, i el posicionament del DUP després de les eleccions es podria llegir com que només volen compartir el poder, mantenir l'Acord de Divendres Sant, i la democràcia si és en els seus termes.

Com més temps continuï el DUP amb el seu enfocament temerari i irresponsable, més dany s'està fent al procés polític. Realment es prenen seriosament el repartiment de poder amb els altres partits? I estan compromesos de veritat amb l'aplicació de l'Acord del Divendres Sant? Encara no he obtingut resposta a aquestes preguntes.

En quin sentit dubta que el DUP no estigui realment compromès amb l'aplicació de l'Acord de Divendres Sant?
L'Acord de Divendres Sant preveu el mètode pel qual es pot efectuar un canvi constitucional al Nord mitjançant l'activació d'un referèndum d'unitat. El Sinn Féin argumenta que ens estem apropant ràpidament al moment en què hauria de tenir lloc el referèndum d'unitat. Per això, es pot entendre que el posicionament actual del DUP vol en el fons evitar que aquest punt concret de l'Acord de Divendres Sant, que contempla l'autodeterminació, es dugui a terme. Si desactiven les bases de l'Acord del Divendres Sant, com el repartiment de poders en l'executiu o el funcionament d'organismes de govern entre el nord i el sud, creen les condicions necessàries per evitar que això passi.

I amb les circumstàncies actuals, creu que el referèndum es podrà celebrar?
El debat sobre el canvi constitucional a tota l'illa d'Irlanda va creixent cada setmana que passa. Crec que les eleccions al nord han donat encara més impuls a aquesta discussió i a aconseguir l'autodeterminació a través de la victòria d'un referèndum d'unitat al nord i un referèndum d'unitat al sud. És impossible preveure quan es farà, però crec que és inevitable que hi hagi un referèndum d'unitat.

I és per això que el debat sobre aquest tema s'està movent cada cop més en la direcció de com planifiquem aquest canvi, i com persuadir la majoria de ciutadans del nord d'Irlanda de què la reunificació irlandesa és realment un tema que els interessa.

Creu que, després del resultat electoral, el suport a un eventual referèndum ha canviat?
Sí, crec que la gent té ara una nova mirada cap al futur polític. I això, en part, ha sigut influenciat per l'aparició del Sinn Féin com el partit més gran del nord, i el dret que això ens dona a nomenar primer ministre. Va ser molt interessant saber que deu dies després de les eleccions del 5 de maig una nova enquesta d'opinió al sud d'Irlanda mostrava un augment del 4% del suport al Sinn Féin al sud.

Crec que cada cop hi ha més gent que voldria que el Sinn Féin lideri el govern als 26 comtats de l'estat d'Irlanda del Sud. I ara, si recuperem amb èxit el repartiment de poders al nord, el Sinn Féin liderarà també les institucions al nord d'Irlanda.

Quin és el paper que té aquest nou panorama polític en el tancament de les ferides encara obertes després de tants anys de conflicte?
El Sinn Féin ha dit constantment que hem de començar una nova fase del procés de pau per tal de construir un procés de reconciliació eficaç i sostenible que faci front al llegat del passat. I és imprescindible que ho fem, perquè el govern britànic ha mostrat avenços terribles amb relació a permetre'ns implementar mecanismes per garantir que les víctimes i supervivents tinguin accés a la veritat i la justícia que han estat negats durant tantes dècades. Especialment, aquelles víctimes i supervivents que van patir a mans de les forces britàniques i el govern britànic. I al meu entendre, la unitat irlandesa és indivisible i inseparable de la reconciliació a tota la nostra illa i, també, de la reconciliació entre Gran Bretanya i Irlanda.

Se sent optimista en pensar que tot això s'assolirà aviat?
Soc absolutament optimista pel que fa al futur. Mai he estat més optimista sobre un potencial canvi constitucional a Irlanda. Dit això, el nostre procés polític està sota una gran pressió en aquests moments. L'Acord de Divendres Sant està sota un assalt d'una dimensió tan gran com no s'havia vist mai des que es va redactar l'any 1998.

Hi ha un perill molt real que les nostres institucions polítiques es vegin tan degradades i danyades per les accions del DUP que el repartiment del poder no es restableixi. Però, encara que tenim aquests reptes, i estic molt preocupat pel que poden suposar, el nostre partit està absolutament decidit a què la voluntat de la gent sigui escoltada i respectada. I el 5 de maig, la gent va votar de manera massiva pel canvi real.

Estem decidits a complir amb la voluntat de la gent, amb l'exigència democràtica que la gent necessita per a un repartiment de poder adequat, que els polítics tornin a treballar per fer front a la crisi del cost de la vida i oferir serveis públics efectius. I crec que ara hi ha altres [partits] progressistes que són més forts dins del nostre procés polític, que també estan compromesos amb aquests objectius.