El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha considerat que la seva victòria per la mínima en la moció de censura interna del Partit Conservador és "convincent" i assegura que té intenció de "seguir endavant" al capdavant de l'Executiu, descartant la possibilitat de dimitir després d'uns resultats que suposen un cop molt dur per al polític. "El que hem de fer ara és unir-nos, com a govern i com a partit", per "centrar-nos en les coses que crec que realment li importen a la gent", va dir Johnson a la BBC després de conèixer-se que 148 dels seus 359 diputats (més d'un 40 %) han votat en contra seu. Si bé el resultat no supera els 180 vots necessaris per forçar-lo a dimitir, la derrota és més dura que la que va patir el 2018 la seva antecessora, Theresa May, que es va veure obligada a renunciar al càrrec pocs mesos després de sobreviure a una moció similar.

Amb tot, Johnson va insistir que el resultat d'avui és "extremadament bo". "Això ens permet centrar-nos a ajudar la gent amb el cost de la vida, a acabar amb les llistes d'espera generades per la covid, a fer que els nostres carrers i comunitats siguin més segurs", va esgrimir. El mandatari conservador va indicar així mateix que el suport que ha rebut avui per part del 59 % dels seus diputats és més gran que el que tenia quan el van elegir per dirigir el partit el 2019. Qüestionat per la possibilitat d'avançar unes eleccions per provar de consolidar el seu lideratge, Johnson va descartar aquest escenari. "Certament, no estic interessat en eleccions anticipades. En el que estic interessat és a complir amb els ciutadans d'aquest país", va assenyalar.

Els mitjans britànics ja advertien que entorn de 160 dels parlamentaris tories ocupen algun càrrec governamental que posarien en risc davant d'un canvi de líder, una cosa que els experts consideren un possible avantatge per a Johnson.

L'origen: les festes pandèmiques

L'origen d'aquesta moció es troba en l'escàndol de les festes durant la pandèmia, que ha erosionat la imatge pública de Johnson, especialment després de l'informe de l'alta funcionària Sue Grey que l'apunta directament, i ha desplomat els conservadors a les enquestes. Diputats tories de totes les faccions del partit, des de l'ala dura "brexitera" fins a la més moderada, han expressat en les últimes setmanes un creixent descontentament amb el seu propi primer ministre, els suficients perquè se celebrés la moció, encara que el resultat final hagi estat favorable a Johnson.

Al seu informe, Grey va donar detalls de com es van anar desenvolupant les celebracions a Downing Street, quan la resta dels britànics tenien molt restringida la seva vida social amb unes mesures dures per evitar la propagació de la covid. Ara, se sap que aquestes festes a la seu del govern britànic i residència oficial de Johnson i la seva família hi va haver baralles, vòmits i karaokes. A més, un dels testimonis explicava a The Guardian que es van arribar a ajuntar tantes persones a les festes que s'havien d'asseure uns sobre els altres mentre el ministeri de Sanitat demanava als ciutadans que mantinguessin la distància social i reduïssin els seus contactes.

L'informe també recull que un treballador de neteja va obrir la porta de l'habitació on s'havien celebrat les festes i es va trobar les parets i caixes de papers tacades de vi, després d'una festa el 18 de desembre de 2020. Tres dies abans, un treballador del "número 10" hauria enviat un missatge intern parlant de "borratxera" i recomanant al personal sortir per la porta posterior, per evitar que fossin fotografiats.