No només hi havia restriccions, sinó que el duc d'Edimburg, marit de la reina Isabel II, acabava de morir als 99 anys i s'havia decretat el dol oficial en tot el país. Aquest era el context de dues noves festes celebrades durant la pandèmia de la covid a Downing Street, residència del primer ministre britànic, Boris Johnson. Si la celebrada el passat 20 de maig de 2020 ja l'havia tornat a posar al punt de mira, amb l'oposició demanant la seva dimissió i els mateixos conservadors desconfiant del seu líder, aquestes podrien ser la gota que faci vessar el got.

Van ser concretament dues festes, celebrades als jardins de Downing Street el passat 16 d'abril i que es van allargar fins a la matinada. En ella no hi va participar Johnson, però si altres membres del seu gabinet. En aquell moment, les restriccions vigents no permetien aquestes trobades i, a més, s'havia decretat el dol nacional per la mort de Felip d'Edimurg, tot just feia una setmana. 

Segons ha declarat el portaveu de Johnson, Downing Street ja s'hauria disculpat davant Buckingham Palace per aquestes dues celebracions il·legals. 

Tantes persones com al funeral 

Aquell divendres d'abril, el Regne Unit estava en plena segona fase de la desescalada, quan es començaven a relaxar algunes de les mesures anticovid, però es prohibien les trobades als interiors: les reunions havien de ser a l'aire lliure i limitades a sis persones. Fins i tot, s'havia demanat als britànics que no anessin a deixar flors davant Buckingham o Windsor, la residència actual d'Isabel II, per la mort del Duc per evitar aglomeracions. Al funeral que es va celebrar el 17 d'abril hi va haver un aforament reduït, amb només els familiars més directes, sense Johnson.

En altres circumstàncies, al funeral hi haurien assistit 800 convidats, però pel context pandèmic només hi havia 30 persones a la capella de Windsor, totes amb mascaretes i assegudes per nuclis familiars. La reina va haver de seure sola.El dia abans, a Downing Street també hi havia una trentena de persones, que van consumir alcohol en dues festes que es van allargar fins a la matinada. Així ho revela el diari The Daily Telegraph, un dels mitjans, fins ara,  més afins amb Johnson, defensant a ultrança el Brexit i l'ala dura dels conservadors. 

Festes de comiat 

Eren festes per acomiadar un dels fotògrafs personals de Johnson i James Slack, que havia estat director de comunicació del primer ministre. Slack abandonava la seva posició per convertir-se en el subdirector del tabloide The Sun. Segons The Daily Telegraph, a diferència de la festa del maig del 2020, on hi van assistir una quarantena de persones entre les quals Johnson i la seva parella, el primer ministre aquell 16 d'abril no era a la residència oficial. 

Després de molta pressió de l'oposició, però també des de dins del mateix partit conservador, Johnson es va disculpar dimecres davant els britànics, assegurant-los que entenia la "ràbia" que sentien cap al govern. Amb tot, va assegurar que per ell aquella festa, convocada pel seu secretari personal, era una reunió de feina en què no va romandre més de 25 minuts. 

Disculpes poc convincents 

Aquestes disculpes, tanmateix, no han convençut ningú. Els britànics, que es resignaven a complir les normes, esperen ara el resultat de la investigació interna duta a terme per la funcionària Sue Gray. Cada nova festa o polèmica enfonsa una mica més la popularitat de Johnson, que es troba acorralat i pot agrair que la Reina hagi decidit ara retirar els títols militars al seu fill Andreu, investigat per presumpte abús d'una menor. Mentrestant, els conservadors miren cap al secretari del Tresor Britànic, Rishi Sunak, a qui molts veuen com un possible substitut del primer ministre.