L'any ha començat, com no podia ser d'altra manera, amb una nova polèmica protagonitzada pel primer ministre britànic, Boris Johnson. El motiu? Una altra festa durant la pandèmia, quan la resta de britànics vivien sota fortes restriccions (només es podien trobar amb persones alienes al nucli familiar al carrer). Aquesta va tenir lloc als jardins de Downing Street el maig de 2020, al principi de la pandèmia i quan tot just sortíem del confinament dur. A Espanya, encara era vigent l'estat d'alarma. 

40 assistents 

Johnson i la seva parella Carrie, llavors encara no s'havien casat, haurien assistit a aquesta festa, motiu que ha provocat una allau de crítiques contra el primer ministre, a qui reclamen que doni explicacions per aquesta celebració clandestina. En ella, hi haurien assistit, com a mínim, 40 persones. Amb tot, la xifra de convidats era molt més alta, ja que segons investigacions publicades a la premsa britànica, s'haurien convidat a un centenar de treballadors, via correu electrònic. 

Segons la cadena de televisió ITV, que ha tingut accés al correu electrònic del secretari privat de Johnson, el missatge era el següent: "Hola a tots, després del que ha significat un període de molta feina, he pensat que estaria bé aprofitar aquest bon temps que fa aquests dies i prendre unes copes, amb distància social, al jardí del Número 10 (Downing Street) aquesta tarda. Sumeu-vos-hi a partir de les sis de la tarda, i porteu el vostre propi alcohol!". 

Investigacions obertes 

De moment, la policia metropolitana de Londres, la Scotland Yard, ja ha confirmat en un comunicat que s'està valorant posar en marxa una investigació per indagar sobre aquest esdeveniment, que es va celebrar ja fa un any i mig i que contradeia totes les mesures dictades pel mateix govern de Johnson. "La policia metropolitana té constància d'àmplies informacions relacionades amb suposades violacions de les Regulacions de Protecció Sanitària, que van tenir lloc a Downing Street el 20 de maig de 2020, i ja està en contacte amb l'Oficina del Gabinet", ha aclarit un portaveu. 

A banda d'aquesta investigació policial, també se n'ha oberta una d'interna, dirigida per l'alta funcionària britànica, Sue Gray, la segona secretaria permanent de l'Oficina del Gabinet del primer ministre. El seu cap va haver d'abandonar les investigacions quan es va descobrir que en la seva oficina també hi havia tingut lloc una d'aquestes controvertides festes. 

Sense comentaris 

D'entre la quarantena d'assistents que van acceptar la invitació, destaquen Johnson i la seva ara dona i llavors xicota, Carrie Symonds. Segons el que s'ha publicat a la premsa britànica, al jardí de Downing Street hi havia taules de pícnic cobertes de begudes, patates fregides, aperitius... i molt d'alcohol. Poques hores després, en les habituals rodes de premsa diàries que en aquella fase de la pandèmia protagonitzaven els ministres, es recordava als britànics que només es podien reunir amb persones que no formaven part del seu grup bombolla en exteriors i mantenint la distància de seguretat. 

De moment, Johnson ha intentat escapolir-se de la polèmica, però amb poc èxit, ja que torna a estar en el punt de mira, un cop més, per les festes del seu gabinet durant la pandèmia. "Hi ha un procés independent en marxa analitzant el que ha succeït, encapçalat per Sue Gray. No puc fer cap més comentari", va intentar justificar-se ahir el primer ministre, després que esclatés la polèmica. 

Crítiques de l'oposició 

Tot plegat es va traduir en una intensa sessió a la Cambra dels Comuns, on el secretari d'Estat, Michael Ellis, va comparèixer en representació de Johnson. Encaixant com va poder totes les crítiques dels diputats, va demanar perdó per "l'angoixa" que havien provocat als rumors, però es va negar a respondre a preguntes concretes. 

Des del partit laborista es van acarnissar amb Johnson: "És increïblement decebedor però no sorprenent que el primer ministre no sigui aquí, tot i que avui no té cap acte oficial. No cal dir res més", va afirmar la número dos del partit, Angela Rayner. Des de l'oposició han denunciat que aquesta situació ha ocasionat "un dany incalculable en la confiança de la ciutadania en les mesures sanitàries": mentre ells complien, els polítics i alts funcionaris es reunien als jardins de la residència del primer ministre a "aprofitar el bon temps". 

A la imatge principal, Boris Johnson amb la seva dona Carrie Symonds, qui també hauria assistit a la polèmica festa / Efe