Les eleccions per saber qui ocuparà la Casa Blanca tindran lloc el pròxim 5 de novembre, però el procés per elegir els candidats dels dos partits va començar ara fa dos mesos i aquest dimarts dia 5 de març tindrà lloc la data més decisiva de les primàries. Iowa, Carolina del Sud o New Hampshire ja han votat al caucus, però encara falten alguns estats per dir la seva. 

Per ara, l'expresident Donald Trump ha aconseguit un gran avantatge davant de la que és la seva única rival en aquestes primàries, Nikki Haley, tot i la seva última victòria. Això sí, l'avantatge més esperat per Trump ha estat que el Suprem li hagués permès, tan sols un dia abans, presentar-se a les primàries de Colorado. Un fet que significa que té el camí més fàcil per presentar-se a les eleccions al novembre, per si algú encara tenia dubtes. Aquest tràmit era un dels obstacles legals que Trump havia de superar sobre el paper. Per l'altra banda, Joe Biden no té rivals amb possibilitats, amb la qual cosa té força assegurat el títol d'aspirant a revalidar el mandat. 

nikki haley efe (2)
Efe

Poca gent als Estats Units té dubtes de quines seran les paperetes finals. De fet, es dona per fet que hi haurà un cara a cara entre Trump i Biden. Malgrat tot, el Superdimarts és igual d'important perquè és el dia on la quantitat més gran d'estats participen en aquestes eleccions primàries. Normalment, el Superdimarts té lloc el primer dia dimarts de març de l'any electoral. 

Què són els delegats i com s'escullen?

Tal com destaca France 24, el que està en joc en aquestes primàries són el nombre de delegats assignats pels partits a cada estat. Durant les primàries, encara que es marca el seu candidat preferit, el que fan és triar els delegats. Entre aquests delegats hi ha els "compromesos" i els "no compromesos". Els primers han de donar suport al candidat pel qual ha estat assignat al seu estat i els segons, no estan obligats a prometre el seu suport a cap aspirant presidencial. 

Qui són els candidats de les primàries?

Pel Partit Republicà, l'expresident Donald Trump i l'exambaixadora dels Estats Units davant l'ONU Nikki Haley són els dos únics precandidats que s'enfronten, ja que els altres es van retirar. L'avantatge és per Trump, tot i que Haley no es rendeix. Haley ha aconseguit la seva primera victòria en unes primàries. L'exgovernadora de Carolina del Sud no va poder guanyar Trump ni al seu estat natal i sovint havia estat criticada per insistir a seguir a la cursa electoral tot i concatenar derrota rere derrota. Finalment, Haley ha mostrat que pot aconseguir una victòria, concretament a la capital nord-americana, Washington DC.

joe biden primaries. europa press
Europa Press

Pel que fa al Partit Demòcrata, hi ha tres candidats: Joe Biden, Dean Phillips i Marianne Williamson. I aquí, les sorpreses encara s'esperen menys que entre els republicans. Tothom dona per fet la victòria de Biden. 

Per què se li diu Superdimarts?

Tot i que pugui donar estrany, els EUA tenen una llarga tradició amb els dimarts. No se celebren en diumenges perquè des del XIX, que es va aprovar una llei al Congrés, es va decidir que les eleccions no podien interferir ni amb els dies de descans ni amb els dies de culte religiós. I s'ha mantingut al llarg del temps. El mateix portal constata que, normalment, les eleccions generals, primàries o el Superdimarts es fa el segon dia de la setmana, per tant, dimarts. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!