Sorpresa a les primàries republicanes als Estats Units. L'única rival de l'expresident Donald Trump, Nikki Haley, ha aconseguit la seva primera victòria en unes primàries. L'exgovernadora de Carolina del Sud no va poder guanyar Trump ni al seu estat natal i sovint havia estat criticada per insistir a seguir a la cursa electoral tot i concatenar derrota rere derrota. Finalment, Haley ha demostrat que pot fer-se amb una victòria, concretament, a la capital nord-americana, Washington DC.

L'exrepresentant dels Estats Units davant l'ONU va aconseguir el 63% dels vots davant del 33% de Trump a les primàries del Partit Republicà que s'han celebrat aquest cap de setmana a la capital. Una victòria merament simbòlica, perquè a Washington només li corresponen 19 delegats dels 2.429 que té el país, però que arriba abans d'una cita clau, el superdimarts, on 16 estats celebren primàries el pròxim dia 5. 

Com que Haley ha aconseguit més del 50% dels vots, li corresponen els 19 delegats totalment, com estipulen les regles de les primàries a DC (en cada estat és diferent). Amb els 19 d'avui, la republicana té un total de 43 delegats, encara molt lluny dels 244 de què disposa Trump després de vèncer a la resta de processos que s'han celebrat fins ara, entre els quals, els caucus d'Iowa o Michigan o les primàries de Carolina del Sud. Cal posar en context aquesta victòria, ja que la capital estatunidenca és una de les ciutats més demòcrates i on els discursos de Trump no són gaire ben rebuts. 

Joe Biden, massa gran?

Continua el qüestionament a les capacitats físiques i cognitives del president dels Estats Units, Joe Biden, en aquest cas, el qüestionament arriba des de les seves pròpies files de votants. La majoria dels votants de Biden el 2020, comicis en els quals va derrotar el llavors president Donald Trump amb una diferència de 7 milions de vots, diuen ara que el mandatari és massa vell per ser "eficaç" en el càrrec, segons una enquesta publicada aquest diumenge pel diari The New York Times i el Siena College. 

En concret, el sondeig indica que aquesta preocupació per l'edat i capacitats de Biden transcendeix generacions, gènere, raça i educació i que el 63% de tots els votants enquestats han afirmat que Biden és "massa gran" per poder ser "eficaç", alhora que el 45% ha expressat la creença que l'edat del mandatari octogenari és un problema suficient i que ja no el veuen capaç de fer la tasca de president. En comparació, només el 52% considera que Trump és massa vell per a postular-se per a la Casa Blanca. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!