El Tribunal Suprem dels Estats Units ha declarat inconstitucional l'expulsió de l'expresident nord-americà, Donald Trump, de les primàries del Partit Republicà a Colorado. La decisió és clau, perquè d'aquesta manera s'aplana el camí perquè el candidat pugui presentar-se a les eleccions del novembre i torni a ocupar la Casa Blanca. Aquest era un dels principals obstacles legals que havia de superar Trump i que havien animat la cursa electoral d'enguany, i podria acabar afectant de la mateixa manera denúncies similars que havien interposat els estats de Maine i Illinois.

Al desembre, el Tribunal Suprem de l'estat de Colorado va decidir expulsar el candidat republicà de les primàries del seu partit per poder optar a la presidència dels Estats Units. Els magistrats, de majoria progressista, van considerar que Trump està "desqualificat per a ocupar el càrrec de president" una altra vegada pel seu paper en l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. L'argumentari fixava la seva atenció sobre l'esmena 14 de la Constitució nord-americana, que prohibeix a persones que han participat en una insurrecció ocupar un càrrec d'elecció popular. 

L'estratègia d'aconseguir impedir la reelecció del magnat per l'episodi de l'assalt al Capitoli va ser repetida una setmana després a Maine. Aquí, la secretària d'Estat de Maine, Shenna Bellows, va decidir expulsar Trump en considerar que "no és un candidat elegible" i acusant-lo directament de participar "en una insurrecció". I dijous passat, va ser un jutjat d'Illinois qui va ordenar a la Junta Electoral estatal eliminar el referent republicà de les paperetes electorals de les primàries de la formació, de nou pel paper de Trump en l'intent d'impedir l'ascens de Joe Biden a la presidència el 2021.

Però a les portes de les primàries de Colorado, el Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit allargar la mà a Trump. El màxim òrgan judicial del país compta amb majoria conservadora, i ja es preveia que la seva resolució pogués beneficiar-lo. La consulta a Colorado tindrà lloc en el marc de l'anomenat 'Superdimarts', en què se celebren les eleccions primàries del Partit Republicà en un total de 21 estats. També tenen lloc a Maine, on l'expresident té, per ara, privat participar. En canvi, les primàries d'Illinois no es produiran fins al 19 de març.

Trump, sense pràcticament oposició

Trump encara la jornada d'aquest dimarts amb molt optimisme, després d'encadenar victòria rere victòria. Ara mateix té la candidatura del Partit Republicà a tocar, després d'haver encapçalat els resultats a Iowa, New Hampshire, Nevada, Carolina del Sud, Michigan, Missouri, Michigan i Idaho, i reunir ja 244 delegats de suport. L'única rival que queda viva és Nikki Haley, que diumenge va certificar una simbòlica victòria a la capital dels Estats Units, Washington DC. Però una severa derrota el dimarts podria fer-la seguir el camí de la resta de candidats republicans i anunciar la seva retirada, deixant així Trump sense oposició fins al novembre, quan es trobarà previsiblement amb Joe Biden.