Després de la retirada del governador de Florida, Ron DeSantis, l'exambaixadora de l'ONU Nikki Haley es proposa com l'última rival de Donald Trump a les primàries republicanes per a les eleccions generals que tindran lloc a finals del 2024 als EUA. DeSantis ha posat punt final a la seva campanya i s'ha posicionat a favor de l'expresident Trump dos dies abans de les primàries crucials de New Hampshire. 

La decisió de DeSantis ha arribat després de perdre contra Trump a Iowa, en una caiguda sorprenent malgrat de la inversió que es va fer. De fet, el candidat es presentava com una alternativa real a Trump. En el missatge de comiat, publicat a Twitter —actual X—, DeSantis ha donat suport a Trump mentre li regalava també un comiat a Haley. "Té el meu suport perquè no podem tornar a la vella guàrdia republicana d'abans: una forma reenvasada de corporativisme reescalfat que representa Nikki Haley", ha assegurat DeSantis. I Trump ja ha canviat el discurs. Després de més d'un any criticant DeSantis, aquest diumenge l'expresident ja ha passat a elogiar el governador i ha dit que esperava treballar junts per derrotar el president Joe Biden, presumpte candidat demòcrata. 

Qui és Nikki Haley?

Està clar que Nikki Haley vol ser presidenta dels Estats Units. El febrer de l'any passat, l'exambaixadora de l'ONU va publicar un vídeo a les xarxes socials ressaltant les seves arrels a Carolina del Sud, on va ser governadora durant set anys. I després que DeSantis hagi abandonat, és l'única que pot fer ombra a Trump. Malgrat tot, Haley no té gaire marge de maniobra per consolidar el suport republicà ni per fer front a Trump, al qual, per ara, les enquestes donen un clar avantatge. Haley destaca que ara és temps per a nous lideratges dins el partit republicà. A més, s'esforça a recordar la seva època com a governadora i també promet lluitar contra el socialisme, tal com diu la CNN. 

nikki haley efe
Efe

Els orígens de Haley són ben modestos. És filla d'immigrants que van establir una cadena de roba i regals, i el seu nom complet és Nimrata Nikki Randhawa. Va practicar durant molts anys el sikhisme, fins que es va convertir al cristianisme per casar-se amb el seu marit, Michael Haley, el 1996, i educar els seus fills en aquesta religió, destaca la mateixa web de notícies. 

New Hampshire 2024: què diuen les enquestes?

Les primàries presidencials republicanes de New Hampshire del 2024 se celebren aquest 23 de gener de 2024 i són part de les primàries del Partit Republicà per a les eleccions presidencials del 2024. S'assignaran 22 delegats a la Convenció Nacional Republicana del 2024 de manera proporcional, sempre que el candidat rebi almenys el 10% dels vots estatals. Qualsevol delegat sobrant s'afegirà al candidat que rebi més vots a les primàries. Les primàries de New Hampshire seran la segona competició del país, celebrada després dels caucus d'Iowa. Cal recordar que Trump es va imposar amb un 51% dels vots. 

L'última enquesta publicada per la CNN aquest diumenge, que recull també El País, donava a Trump una intenció de vot del 50% a New Hampshire, mentre que a Haley li atorgava un 39%. El governador de Florida, Ron DeSantis, que ja ha abandonat, només tenia un 6%, per sota del llindar mínim del 10% per aconseguir delegats. Una retirada abans d'enfrontar-se a una derrota. L'avantatge de Trump es nota també als actes de campanya. La majoria dels de Nikki Haley són modestos, en un restaurant, un col·legi o un centre cívic, sense desplegament d'escenografia i amb desenes o com a màxim centenars de simpatitzants, mentre que Trump omple poliesportius i teatres i la meteorologia adversa tampoc té cap mena d'impacte negatiu. A Haley se li podrien complicar les coses si no guanya a Trump o no hi queda a prop. Justificar la seva batalla i aconseguir més diners per a la seva campanya podria ser una tasca complicada si els resultats no són els esperats. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!