La primera ministra de França, Élisabeth Borne, ha dimitit. Així ho ha anunciat l'Elisi aquest dilluns, alhora que Emmanuel Macron li ha agraït els seus serveis en un missatge a X: "La seva feina al servei de la nostra nació ha sigut cada dia exemplar. Ha dirigit el nostre projecte amb el coratge, el compromís i la determinació de les estadistes. Gràcies de tot cor". L'actual titular d'Educació, Gabriel Attal, és el preferit per substituir-la al capdavant del govern francès.

La dimissió de Borne es produeix en un moment de molta impopularitat de Macron en els sondejos, de cara a les eleccions europees que se celebraran enguany. Amb el relleu, el president francès busca revitalitzar el seu mandat i donar un nou alè a la seva política 20 mesos després de la seva reelecció. I és que la primera ministra ha pagat el desgast del càrrec, en el qual ha hagut d'enfrontar mesures d'allò més impopulars com la reforma de les pensions o la llei d'immigració. De fet, aquesta última llei va ser aprovada al desembre amb el suport dels conservadors i de la ultradreta, de manera que va provocar una fragmentació del partit de Macron amb un enorme descontent dins l'ala més d'esquerres.

Borne, desgastada per la manca de consensos

Sigui com sigui, Borne no ha aconseguit trobar els consensos necessaris per aprovar les lleis del seu govern. Aquesta manca de consens l'ha obligat a fer servir amb freqüència a un article de la Constitució que li permet adoptar les lleis sense el vot dels diputats. És per aquest motiu que també s'ha vist obligada a superar 30 mocions de censura presentades per l'oposició, fins al punt de guanyar-ne alguna amb un estret marge. Per exemple, va superar la moció després de la reforma de les pensions per tan sols nou vots. Semblava que el seu càrrec trontollava, però Macron va decidir mantenir-la al capdavant del govern amb la condició que trobés els pactes necessaris per evitar la paràlisi del país.

Borne, de 62 anys, procedia del Partit Socialista i se la considerava una gran negociadora. Però després de 20 mesos no ha aconseguit atreure ni l'oposició d'esquerres ni la de dretes, una tasca que ara haurà d'enfrontar el seu successor. Tot apunta que serà l'actual titular d'Educació, Gabriel Attal, qui es convertiria en el primer ministre més jove de la història de França amb només 34 anys. De moment, l'Elisi s'ha limitat a indicar que l'actual primera ministra continuarà tractat els afers corrents fins al relleu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!