Élisabeth Borne passa a ser des d'aquest dilluns la nova primera ministra de França. El president de la república francesa, Emmanuel Macron, l’ha nomenat cap de l’executiu francès. Borne ha estat fins ara la ministra de Treball, i té 61 anys. Ve del partit socialista francès, tot i que té un perfil marcat de tecnòcrata. De totes maneres, Borne es va unir a la formació d’Emmanuel Macron l’any 2017, quan va aconseguir guanyar les eleccions franceses i convertir-se en president de la república. Per altra banda, Borne també es converteix en la segona dona que ocupa aquest càrrec. La primera fou Édith Cresson, durant el mandat de François Miterrand entre 1991 i 1992. Borne és funcionària de formació, i ha estat la cap de gabinet de Ségolène Royal, així com presidenta de Transports de París (RATP). Va començar la seva carrera política com a consellera de Lionel Jospin, que en la seva època fou primer ministre socialista. La seva formació és com a enginyera de camins i, de fet, el 2019 va començar a fer de ministra a les ordres de Macron a la cartera de Transició ecològica. La cartera de Treball no la va ocupar fins un any més tard. 

El nomenament de Borne arriba poques hores després que el fins ara primer ministre francès presentés la seva dimissió. Jean Castex va néixer a Vic de Fesensac (Occitània) i va ser alcalde de Prada de Conflent, i va esdevenir d’aquesta manera el primer ministre de la Catalunya Nord. També, cal remarcar, que es tracta del segon ministre catalanoparlant després de Manuel Valls. Ha estat un dels defensors de la llengua catalana dins de l'executiu de París. De fet, durant l'octubre del 2017 va signar, com a president de la Comunitat de Municipis del Conflent, un manifest en suport dels alcaldes investigats pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

La dimissió de Castex, però, no ha agafat ningú per sorpresa, ja que era esperada. Castex va ajornar durant setmanes la seva marxa per permetre a Macron trobar la persona adient per cobrir el seu lloc a l'executiu. La nova primera ministra francesa, Élisabeth Borne, tindrà dos objectius: encapçalar la nova majoria presidencial en les pròximes eleccions legislatives i, en el cas de guanyar, liderar el govern els següents anys. Ara cal fer el traspàs de poder i, en els pròxims dies, el nomenament del nou govern. La nova primera ministra podrà buscar un vot de confiança en l'Assemblea Nacional, però no és necessari.

Borne haurà ara de formar un nou equip governamental amb poc temps, seguint en tot moment les consignes del president de la República, Emmanuel Macron. La seva primera feina serà la de tirar endavant reformes emblemàtiques que puguin influir en les eleccions legislatives del mes de juny vinent.