Els principals responsables de Sanitat a Dinamarca han concedit una roda de premsa avui per tal d'anunciar que deixaran d'administrar la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid al país. La compareixença transcorria amb normalitat fins que una de les ponents ha perdut el coneixement de forma sobtada i ha caigut a terra. 

Es tracta de la directora de l'Agència del Medicament de Dinamarca, Tanja Lund Erichsen​, que ha recuperat consciència al cap d'uns pocs minuts i actualment es troba en observació.

El director de la Junta Nacional de Salut de Dinamarca, Soren Brostrom, que també estava participant en la roda, ha intentat ajudar-la, juntament amb dues persones més, aixecant-li les cames per tal de pujar-li la pressió arterial. 

 

 

La cadena local TV2 ha explicat a través de Twitter que, després de recuperar el coneixement, la directora ha pogut sortir de la sala a peu. 

Dinamarca no vacunarà amb AstraZeneca

La Direcció General de Sanitat de Dinamarca (SST) ha anunciat aquest dijous la suspensió temporal durant 14 dies de la vacuna d'AstraZeneca després de registrar "greus casos de trombes" en persones que l'havien rebut.

Un dels casos està relacionat amb una mort, han explicat en un comunicat les autoritats sanitàries, que ressalten que encara no es pot concloure que hi hagi una relació directa entre la vacuna i els trombes.

Tot i això, durant la roda de premsa, Erichsen ha volgut aclarir que les autoritats del país "estan d'acord" amb l'Agència Europea del Medicament (EMA) quant a què la vacuna és eficaç. Tanmateix, han optat per cancel·lar la seva aplicació atesa la bona situació epidemiològica al país.

"Si a Dinamarca ens trobéssim en una tercera onada violenta i un sistema de salut amb pressió, i no haguéssim avançat tant en la vacunació, no dubtaríem a fer servir la vacuna, fins i tot si hi hagués complicacions rares, però greus", ha afegit Brostrom. 

Suspensió per "prudència"

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha iniciat una investigació sobre això, segons la Direcció General de Sanitat danesa, que ha aplicat "un principi de prudència" i realitzarà una nova valoració en la penúltima setmana de març.

"Som a la campanya de vacunació més gran i important en la història de Dinamarca, necessitem totes les vacunes que puguem aconseguir. Per això no és una decisió fàcil suspendre'n una. Però hem de reaccionar amb compte quan hi ha evidència de possibles efectes greus", ha afirmat el director de la SST, Søren Brostrøm.

 

Imatge principal, Tanja Lund Erichsen després de perdre el coneixement