El govern del Regne Unit s'ha tornat ingovernable. Aquesta és la impressió que es desprèn de la premsa britànica després que 38 diputats del Partit Conservador hagin dimitit, la gran majoria en les darreres 24 hores, arran del darrer escàndol destapat sobre un cas d'assetjament sexual, sobre el qual el mateix primer ministre hauria mentit. En aquests moments, Johnson es troba al seu domicili oficial al número 10 de Downing Street, on els membres més importants del seu partit l'han acorralat, dividits entre fidels, que li aconsellen que segueixi lluitant, i desertors, que exigeixen la seva dimissió.


🔴 Boris Johnson, última hora: Anuncia la seva dimissió | DIRECTE
 

De fet, algunes fonts de la premsa britànica asseguin que Johnson està seguint la mateixa tàctica que l'exprimera ministra Margaret Thatcher la vigília de la seva dimissió, i s'estaria reunint cara a cara amb tots i cada un dels ministres del seu gabinet per veure si encara té el seu suport. S'espera que tot plegat conclogui en un dels dos possibles escenaris: que el mandatari britànic s'aferri al càrrec i hagi de reformular el seu gabinet de ministres, o que dimiteixi i engegui una batalla pel poder dins un Partit Conservador més polaritzat que mai. Malgrat tot, en les darreres declaracions del primer ministre, no sembla que tingui cap intenció d'abandonar un vaixell que s'enfonsa per moments.

Revolta al Partit Conservador

Els principals ministres del Govern britànic li demanen de manera privada al primer ministre que dimiteixi, en considerar insostenible que segueixi com a cap de l'Executiu després d'una allau de renúncies entre el seu equip, informa aquest dimecres la BBC. En aquesta delegació que parla amb Johnson s'inclouen els ministres per Irlanda del Nord, Brandon Lewis, i per Gal·les, Simon Hart, així com el titular de Transport, Grant Shapps, que figuren entre els seus aliats més propers, precisa la cadena pública. També figuraria en aquest grup Nadhim Zahawi, a qui el líder conservador va nomenar ministre d'Economia aquest mateix dimarts, en substitució de Rishi Sunak, que va dimitir. Johnson s'ha assabentat de les intencions dels seus col·laboradors per boca d'un diputat durant una compareixença aquesta tarda davant la Comissió d'enllaç de la Cambra dels Comuns. Després d'uns moments de confusió, ha etzibat: "Això ho dius tu", i ha continuat responent a les preguntes dels parlamentaris mentre els ministres han anat desfilant cap a Downing Street. Els diputats li han preguntat si, atès que ha perdut la confiança dels seus ministres i almenys la meitat del seu grup parlamentari, dimitirà i facilitarà unes eleccions primàries en el Partit Conservador per a triar al seu substitut. Johnson ha respost que "es mantindrà en el lloc" i continuarà "fent el treball" per al qual va ser elegit per majoria de la ciutadania en les eleccions generals del 12 de desembre de 2019.

La legislatura més escandalosa

Els escàndols s'han anat amuntegant en els darrers mesos per a Johnson, la majoria dels quals han estat verificats per la premsa o a través d'investigacions de la Cambra dels Comuns. A banda de les habituals sortides de to del mandatari, la llista inacabable inclou fets greus com ara condemnes per pedofíliafestes alcoholitzades en plena pandèmiamentides a la cambra dels comunsporno en ple parlamentaricocaïnacorrupcióuna moció de confiança, masclisme i assetjament a diputades. Finalment, però, la gota que ha fet vessar el got de la legislatura més escandalosa dels tories ha estat el destapament d'un cas d'assetjament sexual d'un membre del partit, Chris Pincher, contra dos diputats, acusacions de les quals Johnson suposadament n'estava al cas quan el va nomenar líder adjunt de la bancada conservadora.