Ja feia mesos que alguns diputats conservadors treballaven per convèncer els seus companys de presentar les sol·licituds necessàries per provocar una moció contra Boris Johnson i aquesta ha acabat arribant. El primer ministre del Regne Unit s'enfrontarà aquest dilluns mateix a una votació forçada per membres del seu mateix partit i ell ja ha reaccionat, assegurant que la veu com una "oportunitat" per posar fi a "mesos d'especulació" sobre el seu Govern i lideratge al capdavant del país, que l'alta funcionària Sue Grey va qüestionar molt durament en el seu informe sobre el PartyGate. 

Una "oportunitat" 

El mandatari ha indicat que "aquesta nit permetrà al Govern traçar una línia i continuar endavant per poder abordar les principals prioritats de la població", tal com ha indicat un portaveu de Downing Street en un comunicat al qual ha tingut accés The Guardian. "El primer ministre agraeix l'oportunitat de portar el seu cas davant el Parlament per poder recordar-los que quan estan units i centrats en les qüestions que importen no hi ha cap força política més gran", s'hi recull.

Ha estat el diputat conservador Graham Brady, president del Comitè 1922, que agrupa els diputats conservadors, l'encarregat d'anunciar que aquest mateix dilluns a la tarda es durà a terme la votació de la moció contra el premier britànic. Els resultats es coneixeran cap a les 20.00, hora britànica. 

Xiulat al Jubileu 

També s'han començat a pronunciar alguns dels membres del gabinet de Johnson. La ministra d'Exteriors, Liz Truss, l'ha defensat i li ha transmès el seu suport, al mateix temps que ha demanat a la resta de companys que s'expressin en la mateixa línia: "Ha estat a l'altura a l'hora de gestionar la recuperació després de la pandèmia i l'agressió russa d'Ucraïna", ha dit en el seu compte de Twitter abans d'assenyalar que "ha demanat perdó pels seus errors". L'escàndol del PartyGate estava a l'ordre del dia abans que Putin envaís Ucraïna, però amb la guerra va passar a un segon terme. Ara, després del Jubileu de platí de la Reina, en el que Johnson i la seva dona Carrie, també multada per les festes, han estat xiulats, ha arribat el moment de la veritat. 

"Acabar amb el deliri" 

El ministre de Sanitat, Sajid Javid, ha destacat, per la seva banda, que la votació suposa una oportunitat per "acabar amb el deliri" i tirar endavant el pla de Govern. "Hi ha molts desafiaments de cara al futur, així que és una oportunitat perquè tots els nostres col·legues donin suport al programa", ha matisat. No obstant això, ha admès que una moció de confiança "no és el que voldria veure", però ha expressat el seu "màxim respecte" cap als seus companys i ha matisat que entén les seves "frustracions".

El ministre britànic per Irlanda del Nord, Brandon Lewis, s'ha sumat a aquesta visió i ha posat l'accent en el fet que Johnson "va prendre bones decisions en matèries d'importància" i "s'ha disculpat per errors comesos".