Dos ministres britànics han dimitit i han aguditzat la crisi del govern de Boris Johnson. Es tracta dels ministres d'Economia, Rishi Sunak, i de Salut, Sajid Javid, que aquest dimarts han anunciat la seva dimissió per haver perdut la confiança en el lideratge del primer ministre britànic. Ambdós eren considerats pesos pesants de l'executiu i la seva marxa debilita la posició de Johnson, assetjat per diversos escàndols. Tot plegat significa que si es produeixen més sortides podria caure el govern del Regne Unit.

En la seva carta de dimissió, el ministre d'Economia diu que tal vegada aquesta hagi estat la seva última "feina ministerial". Tanmateix, per a ell és més important lluitar pels bons estàndards de conducta. "El públic espera amb raó que el govern es porti a terme de manera adient, competent i seriosa", cosa que ell creu que no succeeix en l'actualitat. És a dir, que ha considerat que el primer ministre no compleix amb els estàndards de conducta que se li pressuposen, després de l'últim escàndol protagonitzat per les festes de Nadal celebrades en el número 10 de Downing Street en plena pandèmia. Sunak ha dit que ha estat "lleial" i ha donat suport en públic a Boris Johnson quan discrepava d'ell "en privat", alhora que ha intentat recolzar amb fons econòmics les prioritats del líder conservador. Lamentablement, Johnson no estava disposat a prendre "decisions difícils" en l'economia i això els ha portat a discrepar en el seu enfocament. Han discrepat tant que ha arribat a dimitir.

Debilitat al govern britànic i al Partit Conservador

Per la seva banda, el ministre de Salut afirma que no pot, "en consciència, seguir servint en aquest govern". "Soc una persona d'equip per instint, però els ciutadans britànics esperen encertadament que hi hagi integritat a l'executiu", ha manifestat. Javid ha constatat que els problemes que travessa el Partit Conservador no es resoldran sota del lideratge de Johnson i que, per tant, ha perdut la confiança en ell: "Lamento dir que està clar que per a mi aquesta situació no canviarà sota el seu lideratge i, en conseqüència, també ha perdut la meva confiança".

I és que els conservadors van patir una dura clatellada en uns comicis parcials celebrats a Anglaterra, el passat 23 de juny. La derrota dels tories a les circumscripcions de Wakefield (nord d'Anglaterra) i Tiverton & Honiton (sud-oest) va posar en dubte la gestió de Johnson, centre de les crítiques per les festes en la residència de Downing Street durant la pandèmia. El president honorari del Partit Conservador, Oliver Dowden, va presentar la seva dimissió amb efecte immediat perquè "algú" havia "d'assumir la responsabilitat". Uns dies abans ja havia dimitit l'assessor d'ètica del primer ministre, el segon que ho feia en menys de dos anys. Assegurava que el primer ministre britànic li havia demanat que infringís el Codi Ministerial. Tot plegat revela la debilitat de l'actual govern britànic, cosa que vol aprofitar Escòcia: Nicola Sturgeon va convocar un nou referèndum "consultiu" per al 19 d'octubre de 2023.