Prop de 48 persones han mort i més de 33.000 civils han estat desplaçats a la frontera entre Tadjikistan i el Kirguizistan. El conflicte es va produir entre el 28 d'abril i l'1 de maig, i segons uns informes el conflicte hauria començat per una antiga disputa per l'aigua entre els dos països. Ara bé, altres fonts ressalten que el fet d'haver instal·lat càmeres de vigilància a la zona podria haver fet créixer el malestar.

Així doncs, els enfrontaments van començar dimecres 28 d'abril quan persones d'ambdós costats van tirar-se pedres després que s'instal·lessin càmeres de vigilància prop d'una instal·lació d'aigua. Més tard, es va acordar una treva, segons van informar diversos mitjans internacionals, entre els quals la BBC, però es van produir alguns trets.

A més de les víctimes mortals, el Ministeri d'Emergències del Kirguizistan va informar d'alguns edificis en flames a la regió de Batken, just on s'hi ha produït el conflicte aquests dies. Concretament serien uns 20 edificis entre els quals hi ha una escola i botigues. En un principi, es va dir que es retirarien les càmeres de vigilància, concretament va ser el Kirguizistan qui va informar d'aquest acord. Més tard, el Tadjikistan ho va negar. 

Els guàrdies fronterers s'hi van posar pel mig quan van observar que les disputes i enfrontaments amb pedres anaven a més. Tot i que s'havia acordat un alto el foc, l'agència de notícies AFP va recollir el testimoni d'un policia de la regió que va dir que s'havien sentit encara alguns trets durant la nit. Divendres 30, Tadjikistan va reconèixer l'alto el foc en un comunicat, tot i que no va reconèixer ni víctimes ni danys provocats per la violència. 

D'on ve el conflicte? 

Com gairebé la majoria de conflictes, aquest també té un fort component històric. La disputa s'ha centrat al voltant d'unes instal·lacions d'aigua que hi ha en un territori reclamat per les dues parts. No és el primer conflicte de l'Àsia Central just a la frontera. 

Quan hi havia l'antiga URSS, tothom que vivia en els països que la formaven es podia moure lliurement perquè no hi havia fronteres. Amb el col·lapse, però, es van crear 'noves' fronteres i aquesta lliure circulació es va acabar, recorda en un article la BBC. 

Aquest últim enfrontament ha estat el més intens en anys i s'ha arribat a témer l'escalada d'un conflicte encara més important. 

 

 

Imatge principal: una persona seu amb un edifici en runes al darrere al costat del Kirguizistan / Efe