Matí de dilluns intens a Bali. El president nord-americà, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han reafirmat la voluntat de treballar junts i rebaixar les tensions que han portat la relació bilateral més important del món en un dels seus moments més baixos. Així s'han expressat Biden i Xi a l'inici de la primera reunió com a caps d'Estat a l'illa indonèsia de Bali, on aquest dimarts arrenca la cimera dels líders del G20.

Què ha dit Joe Biden durant la reunió?

El primer a intervenir ha estat Biden, que ha manifestat el seu desig de mantenir obertes les línies de comunicació entre la Xina i els Estats Units a causa de la "responsabilitat" que comparteixen les dues potències. "Les nostres dues nacions comparteixen la responsabilitat de gestionar les seves diferències, hem d'evitar que la competició es converteixi en una cosa semblant al conflicte. Hem de trobar maneres de treballar junts en assumptes globals urgents que requereixen la nostra cooperació", ha asseverat el líder nord-americà.

Xi Jinping, content de trobar-se amb Biden

A continuació, Xi ha detallat  la seva alegria de veure Biden, amb qui va entaular una relació propera quan tots dos eren vicepresidents, i ha considerat que no hi ha "substitució per a les trobades cara a cara", malgrat que tots dos han mantingut cinc converses telefòniques i per videoconferència des que el nord-americà va arribar a la Casa Blanca el gener del 2021. "El món es troba en una cruïlla. A on anem des d'aquí? Aquesta és una pregunta que no només és a la nostra ment, sinó a la de tots els països. El món espera que la Xina i els Estats Units mantinguin una relació adequada", ha reflexionat el president xinès. A més, Xi ha expressat el seu desig de mantenir una "conversa franca i en profunditat" sobre els temes d'importància estratègica per a la relació de la Xina i els EUA en l'àmbit regional i global.

De què han parlat Xi i Biden durant la reunió?

Els dos líders han reiterat el seu acord que "no s'hauria de lliurar mai" una guerra nuclear, respecte a les amenaces nuclears russes a Ucraïna, cap a les quals també van manifestar la seva oposició, assenyala el comunicat.

Per altra banda, Biden ha reafirmat el respecte del seu Govern a l'statu quo de Taiwan i ha expressat el seu rebuig a les accions "coercitives i cada cop més agressives" de Pequín cap a l'illa.

Xi no s'ha mossegat la llengua. El president xinès adverteix el seu homòleg que Taiwan, que la Xina reclama com a propi, és "la primera línia vermella que no s'ha de creuar". La reunió ha durat gairebé tres hores.

Encaixada de mans per saludar-se

Els dos líders han fet aquestes declaracions a l'inici de la reunió, a la qual ha pogut accedir la premsa, i s'ha desenvolupat en una sala on hi havia dues taules amb estovalles blaves. A les taules estaven asseguts cadascun dels presidents amb assessors i membres dels seus governs. De fons, hi havia diverses banderes nord-americanes i xineses.

Tot i això, l'esperada trobada ha començat en aquestes instal·lacions, si no en una àmplia sala de l'hotel Mulia (Nusa Dua, est de Bali), on s'està allotjant la delegació xinesa, i a 10 minuts de l'hotel Grand Hyatt, on hi ha Biden.

Els dos líders s'han saludat amb una encaixada de mans i un somriure, posant per a les càmeres en una foto per a la història.

Una reunió en un ambient tens

La cita bilateral arriba en un moment de tensió agreujada per les diferències pel que fa a la guerra d'Ucraïna o, més recentment, per la crisi de l'estret de Taiwan i les restriccions imposades per Washington a l'exportació d'equips de producció de semiconductors a la Xina. Es tracta de la primera trobada en persona entre Biden i Xi des que el nord-americà va assumir el poder el gener del 2021.

L'última vegada que es van veure en persona va ser el gener del 2017, quan tots dos van coincidir al Fòrum Econòmic Mundial de Davos i Biden exercia com a vicepresident de Barack Obama (2009-2017).

 

Imatge principal: el president dels EUA, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping / Efe