Rússia acumula derrotesUcraïna hi veu una oportunitat per a la pau. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha estat convidat aquest dimarts a intervenir telemàticament a la cimera dels vint països més poderosos del món a la reunió del G20 a Bali. Aprofitant el moment de debilitat dels invasors, Zelenski ha considerat que "és el moment en el qual la destructiva guerra de Rússia ha de ser i pot ser aturada". Per a il·lustrar-ho, ha fet públic un pla amb deu propostes "que es poden implementar per a garantir la pau de veritat", que després ha publicat al seu compte de Telegram. A porta tancada, el mandatari ucraïnès ha animat els seus homòlegs a assegurar la pau immediatament, perquè "no permetrem a Rússia que prengui un respir, reconstrueixi les seves forces i en acabat comenci un nou episodi de terror i desestabilització".

🔴 Cimera del G20 a Bali: punts clau i tot el que has de saber sobre la reunió
 

Els deu punts de Zelenski per a la pau

"Hi ha una fórmula ucraïnesa per a la pau", ha assegurat Volodímir Zelenski en el seu missatge al món. En la cimera de la G20, el president ucraïnès ha fet una crida als altres mandataris perquè l'ajudin a implementar el seu pla, que diu que és "específic i honest", sense concessions de territori als invasors i que culmina amb l'acord de la fi de la guerra. Els deu punts de Zelenski per a pactar la pau amb Moscou són aquests:

  1. Seguretat nuclear i de radiació.
  2. Seguretat alimentària.
  3. Seguretat energètica.
  4. Alliberament de tots els presos i deportats.
  5. Implementació de la Carta de les Nacions Unides i restauració de la integritat territorial d'Ucraïna i l'ordre mundial.
  6. Retirada de les tropes russes i cessament de les hostilitats.
  7. Restauració de la justícia.
  8. Anti-ecocidi.
  9. Prevenció d'una escalada.
  10. Pactar la fi de la guerra.

"La victòria serà nostra"

Zelenski ha fet aquesta intervenció després de tornar de Kherson, on des d'aquest dissabte les forces ucraïneses van recuperar el control de més de 60 assentaments amb la retirada de l'exèrcit rus. "Kherson és l'únic centre regional que Rússia va aconseguir ocupar des de la invasió del 24 de febrer. I ara Kherson està alliberada", ha subratllat. El dirigent ucraïnès s'ha dirigit als líders del G20 en una intervenció a porta tancada, i es desconeix si el canceller rus, Serguei Lavrov, es trobava a la sala quan va parlar el seu homòleg ucraïnès. "La victòria serà nostra", ha assegurat Zelenski.