La Cort Penal Internacional de la Haia ha desmentit l'argument del govern rus per a la invasió d'Ucraïna i ha negat que al Donbass, les províncies frontereres amb Rússia, s'estigués produint un "genocidi" contra els russòfils tal com afirmava Moscou. La Cort no ha vist "cap evidència" que justifiqui aquest argument, per la qual cosa ha ordenat a l'exèrcit rus aturar les operacions militars. En aquest sentit, la Cort Internacional de Justícia ha resolt que la Federació Russa ha de suspendre "immediatament" les operacions militars iniciades el 24 de febrer del 2022 al territori d'Ucraïna. La resolució ha estat aprovada per 13 vots a favor i 2 en contra, els dels representants de Rússia i la Xina. La resolució assenyala la Cort "no disposa de proves que corroborin l'al·legació de la Federació Russa en el sentit que s'ha comès un genocidi en territori ucraïnès". "A més, és dubtós que el Conveni autoritzi l'ús unilateral de la força per una part en el territori d'un altre Estat, amb el propòsit de preveure o castigar un presumpte genocidi", afegeix.

Al seu compte oficial de Twitter, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha celebrat la "victòria total" en el seu cas contra Rússia al tribunal. Zelenski ha recordat que l'ordre de la Cort Internacional de Justícia és "vinculant segons el dret internacional", i ha instat el president rus, Vladímir Putin, a complir-la de manera immediata. "Ignorar l'ordre aïllarà encara més Rússia", ha vaticinat el mandatari ucraïnès. També per 13 vots a 2 la Cort ha aprovat també que la Federació Russa ha d'assegurar que qualsevol exèrcit o unitat armada irregular que pogués ser dirigida o pogués comptar amb el suport del Kremlin, així com qualsevol persona o organització que pugui estar subjecta al seu control o direcció, no farà passos en el foment d'operacions militars referides a Ucraïna. Finalment s'ha acordat, en aquest cas de manera unànime, que les dues parts es retrauran de prendre qualsevol acció que pugui agreujar o estendre la disputa davant la Cort Internacional de Justícia o que la faci més difícil de resoldre.

Però Mentre es pronunciava el Tribunal de la Haia, ha transcendit que l'exèrcit rus ha atacat aquest dijous població civil en dues ocasions. Almenys deu persones han mort a la ciutat de Txernígov, al nord d'Ucraïna, quan les tropes russes han disparat contra una fila de ciutadans que feien cua per comprar el pa. I les autoritats de  Mariúpol (al sud del país), una de les ciutats que viu els bombardejos més freqüents per part de l'exèrcit rus i que hauria patit la mort de més de 2.000 civils, han comunicat avui que Rússia ha bombardejat un teatre on s'hi refugiaven uns 1.200 civils.

A la fotografia principal, un capellà ortodox confessa una soldat ucraïnesa | EFE