ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La dura imatge de la matança de civils a la ciutat de Butxa, a Ucraïna
, s'ha vist representada aquest diumenge a Barcelona quan un grup d'ucraïnesos residents a Catalunya i refugiats arribats després de la invasió russa han escenificat el crim aquest migdia a la Rambla de Canaletes. Segons la Guàrdia Urbana, unes 150 persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya abans de desplaçar-se a la Rambla per fer la performance.

Allà, han fet una intervenció pública per demanar als països occidentals "ajudes reals" i "immediates". Reivindiquen que la guerra "és ara" i temen que Rússia endureixi les seves accions bèl·liques, i per això demanen que s'actuï immediatament per evitarho

La matança de Butxa

La localitat de Butxa es troba 37 quilòmetres al nord-oest de Kíiv i va quedar ocupada per les tropes russes just després de l'inici de la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer. En la retirada de les tropes quan va acabar l'ocupació, els militars russos van deixar un rastre de cadàvers i segons les autoritats locals haurien matat més de 300 civils, 50 de les quals víctimes d'execucions sumàries. Les imatges de cadàvers estesos al carrer amb les mans lligades a l'esquena, confirmades per periodistes que han vist l'escena, serien una altra de les proves d'aquests fets.

manifestacion ramblas barcelona butxa - Efe

La dura imatge de la matança de civils a la ciutat de Butxa, a Ucraïna, s'ha vist representada aquest diumenge a Barcelona. EFE/Alberto Estévez

Precisament, la concentració d'aquest diumenge volia recrear aquestes imatges per despertar les consciències i denunciar els atacs russos a Ucraïna. Els concentrats, molts d'ells embolicats a la bandera d'Ucraïna, s'han desplaçat a les Rambles i un grup ha representat a terra escenes de la matança de Butxa mentre altres recordaven amb llençols blancs els atacs a civils en altres ciutats com Kramatorsk, Donetsk, Hostòmel i Irpin. Mentrestant, un altre grup sostenia una pancarta en què es recordava que en l'atac a l'estació de Kramatorsk van morir 52 persones, 5 de les quals infants.

"Els crims de guerra han de ser jutjats"

Sobre aquesta darrera matança i la de Butxa es va pronunciar aquest dissabte el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. En un missatge en vídeo compartit a través de Telegram, el líder ucraïnès va defensar que els "crims de guerra" contra civils a Butxa i Kramatorsk "no poden quedar impunes". En aquest sentit, Zelenski ha fet una crida a "castigar" aquests atacs als tribunals.

"De la mateixa manera que la massacre a Butxa, com molts altres crims de guerra russos, l'atac amb míssils contra Kramatorsk ha de ser una de les causes al tribunal, està destinat a què així sigui", afirma. Per al president ucraïnès, tots els esforços del món "han d'anar dirigits a establir cada minut qui va fer què, qui va donar ordres, d'on venia el míssil, qui el portava i com es va coordinar l'atac. La responsabilitat de Rússia és inevitable".

 

Imatge principal: Manifestants representen la matança de Butxa a la Rambla de Barcelona. EFE/Alberto Estévez