El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha rebutjat rebre la visita a Kíiv del seu homòleg alemany, el president Frank-Walter Steinmeier, pels seus vincles amb el gasoducte germanorús Nord Stream, puntal de l'actual dependència energètica germànica de Moscou. Steinmeier tenia el propòsit de viatjar a la capital ucraïnesa juntament amb el president polonès, Andrzej Duda, segons informacions del diari alemany Bild. Es tracta d'una idea proposada pel mandatari polonès, que volia sumar en aquesta visita presidents dels països bàltics. Aquesta visita múltiple es podria haver concretat aquest mateix dimarts, en el transcurs de la visita oficial del president alemany a Varsòvia. No obstant això, aquest mitjà alemany assegura que Zelenski ha rebutjat rebre a la capital ucraïnesa Steinmeier pels vincles en el passat entre l'actual president alemany i la construcció d'aquest gasoducte.

De fet, el mateix Steinmeier va reconèixer unes setmanes enrere que va ser un "error" d'apreciació tirar endavant aquest gasoducte, un projecte que va defensar quan era ministre del govern alemany. Steinmeier va ser ministre de la cancelleria sota el socialdemòcrata Gerhard Schröder, entre 1999 i 2005, i després titular d'Exteriors de la conservadora Angela Merkel, entre 2005 i 2009 i també entre 2013 i 2017. En el seu primer període, el llavors canceller Schröder i el seu aliat polític, el president rus Vladímir Putin, van subscriure l'acord per a la construcció del primer gasoducte, que va entrar en funcionament el 2011. L'esmentat acord es va segellar el 2005, uns mesos abans de deixar el poder Schröder, que després es va posar al capdavant del consell de Nord-Stream, ja que continua ocupant.

El 2011, després d'entrar en funcionament el primer gasoducte, es va acordar construir el Nord Stream 2, per incrementar el transport directe de gas rus a Alemanya a través del Bàltic. Aquell segon projecte es va mantenir vigent per decisió de Merkel i els seus socis de llavors, els socialdemòcrates de Steinmeier, malgrat l'annexió de Crimea, el 2014. L'actual canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, va suspendre la llicència per a la posada en marxa del segon gasoducte després de la invasió russa d'Ucraïna, el passat 24 de febrer.

Tanmateix, rebutja un embargament immediat de les importacions de gas de Rússia a causa de la seva forta dependència energètica de Moscou. Tant Ucraïna com Polònia han criticat aquesta posició alemanya, de la qual responsabilitzen tant Schröder, com a impulsor de l'acord, com a Merkel, per estendre'l, i a Scholz, per no decidir-se a trencar aquests vincles. La visita de Stenmeier es podria haver sumat a una llista de visites de mandataris occidentals que en els últims dies estan viatjant a Ucraïna per donar suport polític al país de Volodímir Zelenski. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el responsable d'exteriors europeu, Josep Borrell, van visitar Ucraïna la setmana passada; així com el president del Regne Unit, Boris Johnson.