ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha defensat aquesta matinada que els "crims de guerra" contra civils a Butxa i Kramatorsk "no poden quedar impunes". En aquest sentit, Zelenski ha fet una crida a "castigar" aquests atacs als tribunals. "De la mateixa manera que la massacre a Butxa, com molts altres crims de guerra russos, l'atac amb míssils contra Kramatorsk ha de ser una de les causes al tribunal, està destinat a què així sigui", ha afirmat en un vídeo que ha penjat al seu Telegram. Per al president ucraïnès, tots els esforços del món "han d'anar dirigits a establir cada minut qui va fer què, qui va donar ordres, d'on venia el míssil, qui el portava i com es va coordinar l'atac. La responsabilitat de Rússia és inevitable".

Reunió amb Von der Leyen i Borrell

Aquest divendres, Volodímir Zelenski es va reunir amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell. Prèviament, ambdós van estar a Butxa, on van visitar una fossa comuna de civils morts durant l'ocupació russa de la ciutat. Von der Leyen, visiblement compungida, va declarar que havien vist "tota la fredor de l'exèrcit de Putin, hem vist la humanitat esquarterada, hem vist la imprudència i el cor fred que Rússia ha tingut en ocupar aquesta ciutat". En aquesta línia, la presidenta de la Comissió Europea va fer una crida a "defensar la frontera amb Europa" i va subratllar que "la humanitat i la democràcia estem amb Ucraïna". Per la seva banda, Josep Borrell va escriure en una piulada que "l'objectiu de les sancions és aturar el comportament inhumà i agressiu de les tropes russes i l'agressió il·legal contra Ucraïna".

D'altra banda, Ursula von der Leyen va prometre al president d'Ucraïna que la Comissió Europea s'encarregarà de fer l'informe sobre la seva candidatura per al procés d'adhesió dels ucraïnesos a la Unió Europea. Ho farà en qüestió de "setmanes", de manera que s'accelerarà aquesta gestió, una vegada Zelenski respongui les preguntes de l'informe que li va entregar la mateixa Von der Leyen aquest divendres a Zelenski. En una roda de premsa conjunta al Palau Presidencial de Kíiv, la responsable de la Comissió Europea va dir a Zelenski que "aquí comença el camí cap a la Unió Europea", mentre que el president d'Ucraïna es va comprometre a respondre les preguntes "tan aviat com sigui possible".

ursula von der leyen volodimir zelenski reunión 8 abril 2022   efe

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en la roda de premsa d'aquest divendres a Kíiv. / EFE

Entre els criteris que s'estableixen per poder atorgar l'adhesió, hi ha el respecte als valors fonamentals de la Unió Europea, l'existència d'institucions que garanteixin el bon funcionament de la democràcia i una economia de mercat. Cal recordar que Volodímir Zelenski va signar la carta de sol·licitud d'entrar a la UE el passat 28 de febrer i, en una setmana, el club comunitari va posar en marxa totes les gestions pertinents per poder estudiar aquesta possibilitat. Paral·lelament, Von der Leyen va assegurar que "la Unió Europea treballarà juntament amb Ucraïna per reconstruir el país després de la guerra" i es va mostrar convençuda que "Ucraïna guanyarà aquesta guerra, guanyarà la democràcia i la llibertat. Ucraïna pertany a la nostra família europea".