ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna.
Rússia ho segueix negant. El seu president, Vladímir Putin, ha manifestat aquest dimarts que la massacre i barbàrie comesa a Butxa és una "falsificació". El líder del Kremlin ha anat més enllà i ha comparat aquesta "mentida" amb les presumptes armes de destrucció massiva de l'Iraq que van al·legar els Estats Units per iniciar una invasió: "Allò era igual de fals que Butxa", ha insistit. En paral·lel, Putin ha explicat que, cada vegada que algun líder europeu o occidental li retreu en converses telefòniques les "atrocitats" comeses a Ucraïna, ell respon amb la "brutal destrucció que va causar l'aviació nord-americana a ciutats de Síria, com ara Al-Raqqa". En aquest sentit, el mandatari rus ha criticat que "ningú va reaccionar aleshores" i que es va fer el "silenci".

Sobre el decurs de la guerra, Vladímir Putin sosté que el que ell anomena "operació militar especial" marxa "segons el que estava previst" i que la duració d'aquest conflicte bèl·lic dependrà de la "intensitat dels combats", que pot comportar pèrdues. La missió que tenen, ha subratllat, és "aconseguir tots els objectius marcats i minimitzar les baixes". En aquesta línia, el rus ha expressat que actuaran "de manera constant, tranquil·la, segons el pla que va traçar en un primer moment l'Estat Major General". Putin ha defensat que la seva "lògica" és "simple", perquè volen "ajudar la gent que viu al Donbass, que tenen un vincle infrangible amb Rússia i que durant vuit anys han estat víctimes d'un genocidi". Les declaracions s'han produït després de la reunió que Vladímir Putin ha mantingut aquest dimarts amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. La trobada ha estat al cosmòdrom de Vostochni. Lukaixenko és un dels escassos aliats que té el president rus per haver iniciat una guerra a Ucraïna. Tot plegat s'ha produït el mateix dia en què les autoritats ucraïneses han anunciat que han trobat 10 morts més a una fossa comuna a Butxa.

"L'objectiu principal d'Occident no és ajudar Ucraïna"

El cap del Kremlin ha assenyalat en la seva intervenció que l'objectiu principal d'Occident "no és ajudar Ucraïna". Segons Vladímir Putin, es tracta simplement d'un "mitjà per poder aconseguir les seves finalitats", que no tenen cap vincle amb "els interessos del poble ucraïnès". El dilluns, de fet, Putin va reunir-se amb el canceller d'Àustria, Karl Nehammer, que va afirmar després de la trobada que no era "gens optimista" amb la possibilitat que s'aturés la guerra perquè va veure el líder rus "immers en una lògica bèl·lica". El líder de Rússia s'ha defensat i, encara que ha admès que el que està passant és "una tragèdia", l'ha qualificat d'"inevitable".

Altrament, Vladímir Putin ha sostingut que les accions militars del seu exèrcit persegueixen "constrènyer les forces de l'enemic, destruir la seva infraestructura militar i crear les condicions per emprendre accions militars més actives al Donbass". Malgrat dir això, el rus manté que Ucraïna és un "poble germà". Putin s'ha refermat en què "l'operació militar especial és oportuna", donat que el seu país podria haver patit "una agressió dels neonazis ucraïnesos instruïts per Occident". Finalment, el president de Rússia ha culminat la intervenció amb aquesta reflexió: "El que passa és que s'ha desencadenat la fallida del sistema mundial unipolar que es va formar després de la desintegració de la Unió Soviètica. Molts diuen que els Estats Units estan disposats a lluitar amb Rússia fins a l'últim ucraïnès. Ho diuen aquí i allà. En realitat, així és. Aquesta és l'essència del que està passant".