Ucraïna ha obert més de 3.000 casos penals per presumptes crims comesos per Rússia contra nens al país, incloent-hi dotzenes de casos de tortura. El fiscal general d'Ucraïna ha registrat més de 97.000 informes de presumptes crims de guerra comesos per les forces invasores. Aquests inclouen la tortura, els assassinats sumaris i els atacs contra la infraestructura civil. Malgrat tot, el mes d'agost només estava investigant 208 casos de violència sexual. No tota la violència registrada, però, va dirigida només a menors. També són múltiples els casos dirigits a dones de fins a 80 anys.

Tot i que Ucraïna s'esforça per registrar i processar els crims de guerra, les xifres mostren que la violència sexual continua sent un delicte ocult. La violació s'ha utilitzat com a arma de guerra en conflictes a tot el món, però és estrany que les persones rendeixin comptes per això. És difícil trobar els perpetradors i demostrar que hi va haver ordres d'algú al comandament.

A Ucraïna, els supervivents afronten un llarg camí cap a la justícia. Un sistema legal aclaparat, l'estigma social, la manca de consciència sobre allò que constitueix violència sexual i la necessitat d'una reforma legislativa podrien impedir que la gent es presenti.

La majoria dels actes de violència sexual denunciats fins ara van tenir lloc sota l'ocupació, a zones com les regions de Kyiv, Khàrkiv i Kherson. La policia no té accés a zones que encara estan sota control rus, de manera que només pot esperar que Ucraïna faci avenços militars.

Tortures, abusos i violacions: els crims de guerra de Rússia

Les acusacions que hi ha obertes fins ara inclouen "assassinats, mutilacions, segrestos de nens, desplaçaments forçats, deportacions, violència sexual contra nens i segrestos", va dir el passat mes d'agost Iulia Usenko, cap del Departament per a la Protecció dels interessos dels Nens i la Lluita contra la Violència de la Fiscalia General d'Ucraïna.

En aquest sentit, Usenko deia que aquests presumptes delictes "sovint es combinen amb tortura i privació il·legal de la llibertat" i els "òrgans d'instrucció i fiscals que documenten aquests delictes en més de 3.200 procediments penals".

Des que Rússia va començar la invasió a gran escala, el febrer del 2022, les autoritats ucraïneses, grups de drets humans, organismes internacionals i organitzacions de notícies han documentat una gran quantitat de crims de guerra i abusos dels drets humans russos. 

Per ara, Rússia ha negat de manera repetida aquestes acusacions de tortura i abusos contra els drets humans. Tal com detallava Usenko, els fiscals han documentat 75 casos nens que han patit formes de tortura a mans de soldats i tropes russes.