L'administració Biden compleix aquest dijous 100 dies de mandat en unes circumstàncies sense precedents en la història dels Estats Units. Per una banda, el president ha heretat un dels pitjors panorames epidemiològics a escala mundial del seu predecessor, Donald Trump. D'altra banda, la societat nord-americana es troba en un moment de polarització àlgid després del cop d'estat fallit el passat 6 de gener i els enfrontaments als carrers en contra la brutalitat policial.

Malgrat la seva fama de moderat i de tenir una llarga carrera com a negociador i diplomàtic entre els dos pols polítics americans, Biden ha enfrontat l'inici de la seva presidència amb esperit reformista, apostant per un canvi profund en el país.

Els primers 100 dies

Biden, qui té com a referent polític el president Franklin D. Roosevelt, va arribar a la Casa Blanca amb la voluntat d'acabar amb l'esquerda que divideix la societat americana i transformar el país a llarg termini, de la mateixa manera que el New Deal de Roosevelt va implementar un gran volum de legislació per remeiar la Gran Depressió en els seus 100 primers dies de presidència als anys 30.

biden roosevelt efeEl president Biden davant d'un quadre del seu ídol polític Franklin D. Roosevelt / Efe

En aquesta línia, el president ja ha aprovat un paquet d'estímul econòmic de mil nou-cents milions de dòlars que inclou mesures per reduir a la meitat la pobresa infantil. Aquesta legislació va ser aprovada gràcies a l'escassa majoria dels Demòcrates al Congrés. De fet, s'espera que un dels principals obstacles per les grans reformes que Biden contempla sigui la falta de majories clares dels demòcrates al Senat i a la Cambra Baixa.

La conspiració

Pel que fa a la pandèmia, Biden ha aconseguit mobilitzar un "esforç de guerra, d'escala completa" i crear una de les campanyes de vacunació massives més efectives del món. Fins ara, més del 50% dels adults i el 80% de més de 65 anys han rebut almenys una dosi. La setmana passada, Biden va complir el seu propòsit d'administrar 200 milions de vacunes en els seus primers 100 dies com a president.

Malgrat això, l'administració Biden torna a topar-se, en aquest àmbit també, amb les conseqüències d'una societat crispada i dividida: arribats a aquest punt en la campanya de vacunació, el problema és convèncer a la població que encara no es vol vaccinar. Malauradament, el virus del negacionisme també s'ha arrelat al país, conjuntament amb un corrent conspiranoic i escèptic amb la democràcia i l'statu quo que Trump va encoratjar durant la seva legislatura, i que va culminar finalment amb l'assalt al Capitoli dels anomenats QAnon.

trump assalt capitoli EfeUn 65% dels Republicans no veuen legítim el triomf de Biden / Efe

De fet, segons les enquestes, encara que un 72% dels ciutadans aproven la seva política de vacunació, la seva popularitat en els seus primers 100 dies se situa de mitjana entre el 52 i el 59%. Encara més revelador: un 65% dels Republicans no creuen que Biden fos escollit "legítimament", segons un estudi del NORC Center for Public Affairs.

Els reptes

Encara que el context polític no hagi acompanyat les ganes de transformació del nou president, Biden encara té esperances d'implementar la seva agenda Build Back Better (Reconstruïm Millor), enfocada a invertir milers de milions de dòlars en la infraestructura del país i en la reestructuració del sistema d'impostos.

D'altra banda, el Demòcrata també trenca amb el seu predecessor en matèria mediambiental: fa escassos dies que Biden va presentar el seu pla per reduir les emissions de CO₂ a la meitat abans del 2030.

Pel que fa a les relacions internacionals, Biden ja ha rebut amenaces de Kim Jong-un en forma de míssils enviats des de Pyongyang. A més, el president rus, Vladimir Putin, ja ha posat a prova el nord-americà en una demostració de poder militar a la frontera amb Crimea. De la mateixa manera, Biden s'ha vist embolicat en les negociacions per reprendre el pacte nuclear amb Iran, que Trump va estripar en arribar al poder, i que de moment no sembla avançar de manera constructiva.

No obstant això, tot apunta que Biden haurà de lluitar contra la resistència més gran en el seu propi país. El repte, una vegada superats aquests 100 dies, serà contrarestar l'animositat dels no-convençuts i reunificar una societat profundament fracturada des del centre.

 

Foto principal: el president nord-americà, Joe Biden / Efe