Més de 5.000 efectius de la Guàrdia Nacional nord-americana protegeixen avui l'edifici del Capitoli a Washington, a causa d'un suposat pla d'irrupció per part d'una milícia d'extrema dreta.

Las policia del Capitoli ha sol·licitat avui una extensió de 60 dies del període de desplegament de la Guàrdia Nacional després de l'assalt el passat 6 de gener, i que en principi havia de retirar-se el 12 de març.

Quina és l'amenaça?

D'ençà de l'assalt al Capitoli per part de milers de seguidors de Donald Trump, molts dels quals són subscriptors de la conspiració anomenada QAnon o de la paramilícia Three Percenters, l'edifici s'ha convertit en una fortalesa, protegida per forces de seguretat, barreres de formigó i tanques de filferro que l'encerclen.

CAPITOLI ASSALT SEGURETAT POLICIA EFE

Mesures de seguretat al Capitoli / Efe

Durant l'incident, que va resultar en cinc morts, entre ells un policia, els assaltants reivindicaven la noció totalment falsa que Donald Trump és el guanyador legítim de les eleccions presidencials americanes del 2020.

La policia del Capitoli ha alertat de la necessitat d'augmentar la vigilància arran d'una informació d'intel·ligència americana, anunciant "un possible complot d'una milícia identificada per irrompre el dijous 4 de març en el Capitoli". Segons la informació proporcionada per l'FBI i el Departament de Seguretat Nacional, les autoritats han registrat un increment de discussions en fòrums d'extrema dreta sobre un possible atac contra el Capitoli.

Segons aquestes fonts, els seguidors del moviment conspiratori QAnon creuen que, després de l'intent fallit del 6 de gener, el 4 de març Trump seria investit de nou, basant-se en un fet molt rebuscat: entre 1793 i 1933 la investidura dels presidents sovint va caure en aquest data. Tal com ja ha passat nombroses vegades abans, les prediccions del moviment QAnon no es van fer realitat.

Qui són els QAnon?

Malgrat haver-se estès en els fòrums anònims dels racons més obscurs d'internet, el moviment QAnon va traspassar les pantalles, atemptant contra la democràcia en la vida real. Els subscriptors d'aquesta teoria de la conspiració, que alguns titllen de secta o grup de terrorisme domèstic, creuen que els Estats Units estan controlats per un 'estat profund', dirigit per famílies poderoses americanes com els Clinton, els Obama o els Rothschild, que en realitat formarien part d'un cercle pedòfil satànic. En la fantasia dels QAnon, l'únic amb capacitat de tombar l''estat profund' és Donald Trump.

A la pràctica, els seguidors d'aquest moviment ho fan des del seu antisemitisme, supremacisme blanc i ideologia d'extrema dreta.

Per la seva banda, Trump ha estat acusat d'encoratjar aquestes conspiracions i animar l'assalt violent. Precisament, en el seu segon procés de destitució (impeachment en anglès) se'l va jutjar per "incitació a la violència" durant el seu discurs davant el Capitoli, on es va dirigir a un públic en gran part format per QAnon. A conseqüència d'aquests fets, les xarxes socials Twitter, Reddit, Facebook i YouTube han censurat o prohibit els continguts relacionats amb QAnon i els perfils del mateix expresident Trump. De fet, YouTube ha assegurat avui que el canal de Trump, clausurat des del 12 de gener, es restablirà quan disminueixi el risc i la incitació a la violència.

Foto principial: mesures de seguretat al Capitoli de Washington (EUA) / Efe