Els Estats Units han sobrepassat aquest dilluns el mig milió de morts per la Covid-19, una xifra infame a la qual la primera economia del món ha arribat després d'una estratègia caòtica per controlar la pandèmia, que a més suma més de 28 milions de casos.

Els més de 500.000 morts per la Covid-19 als Estats Units doblen els del segon país més colpejat per la pandèmia al món, Brasil, que en suma uns 247.000, i pràcticament tripliquen els 180.000 de Mèxic, ambdós amb sengles estratègies erràtiques davant el virus.

hospital coronavirus 2 EUA EFE

L'UCI d'un hospital dels EUA / EFE

Malgrat que Washington està administrant milions de vacunes diàriament i que ha acaparat gran part del subministrament mundial, els models de predicció apunten que els morts continuaran augmentant fins a arribar aquesta pròxima primavera a 600.000 ciutadans morts.

Washington homenatja les víctimes

El dia a Washington ha començat amb banderes a mig pal a la Casa Blanca i a la resta d'edificis federals amb la previsió que s'anaven a superar aquests 500.000 morts.

El president, Joe Biden, ha pronunciat un discurs a la nació i ha organitzat un homenatge a les víctimes en clar contrast amb el seu antecessor, Donald Trump, que va coquetejar amb el negacionisme i que va ignorar el nombre de morts a mesura que es multiplicaven.

"Sé que quan miren aquesta cadira buida a la taula de la cuina, tot torna, no importa quant temps hagi passat, com si acabés de passar en el moment en què van mirar aquesta cadira buida. Els aniversari, les vacances sense ells", ha afirmat Biden en un emotiu discurs.

Joe Biden 2 EFE

El president dels EUA, Joe Biden, pronuncia un discurs en honor a les víctimes de la Covid / EFE

"I les coses quotidianes -ha afegit-, les petites coses, són les que més es troben a faltar. Aquesta olor quan obren l'armari. Aquest parc pel que passen pel que solien passejar. Aquest cinema on es van conèixer. El cafè del matí que compartien junts. El seu somriure. El to perfecte del seu riure".

Després del seu discurs, el president, acompanyat de la primera dama, Jill Biden, juntament amb la vicepresidenta, Kamala Harris i el seu marit, Doug Emhoff, han guardat un minut de silenci al pòrtic sud de la Casa Blanca amb la bandera que onejarà a mig pal durant els pròxims cinc dies.

Mals càlculs

A l'inici de la pandèmia, la Casa Blanca va calcular que en el millor dels casos als Estats Units moririen entre 100.000 i 240.000 persones a causa de la pandèmia, unes xifres desqualificades des d'un inici pel llavors president, Donald Trump, qui va estimar un màxim de 50.000 morts.

Encara que l'escenari més optimista de la Casa Blanca fa mesos que va quedar enrere, també queda lluny el més pessimista, que va augurar fins a 2 milions de morts en cas d'ignorar per complet l'avenç del virus. Encara així, amb prou feines un 4% de la població mundial, els EUA sumen prop del 20% de tots els morts per la pandèmia al planeta.

Foto principal: El president dels Estats Units, Joe Biden, després de pronunciar el seu discurs en honor a les víctimes / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat