La DO Pla de Bages té segles d’història. Situada al centre de Catalunya, a només una hora de Barcelona i amb unes vistes impressionants a la muntanya de Montserrat, actualment és una DO petita, formada per 17 cellers, però amb molt de potencial. Al segle XIX era la regió amb més vinyes de tot el país i, després de la fil·loxera, també va tenir una ràpida recuperació del cultiu. La davallada en el treball a la vinya al Bages apareix sobretot en els anys 60-70, quan arriba la indústria tèxtil. La feina al camp és molt dura i una gran part de la població decideix passar del sector primari al secundari, cercant millors condicions laborals i una estabilitat que la terra sovint no ofereix.
El Bages treballa, entre d’altres, amb dues varietats considerades pròpies que són passat, present i futur: la picapoll i la mandó. La picapoll és una varietat blanca, de pell dura i gruixuda i amb un gra petit, característiques que la protegeixen de les adversitats climatològiques. Les seves aromes intenses, fresques i profundes la converteixen en una varietat molt llaminera, molt accessible al públic final, que busca vins fàcils i agradables de beure. Per altra banda, tenim la mandó, una varietat negra recuperada que dona vins amb molta personalitat, delicats, amb acidesa i complexitat aromàtica. És un altre perfil de vi negre, més fluid i fresc: un estil que cada vegada el mercat demana més.
Si voleu conèixer de primera mà els vins premiats com a millor sumoll negre i millor picapoll blanc per la Guia de Vins de Catalunya, heu de visitar Solergibert, amb més de 250 anys d’història al Bages
Abadal, de la família Roqueta, i Oller del Mas són els dos projectes més coneguts. Per descomptat que us recomanem que els visiteu i que tasteu els seus vins, perquè són excepcionals. Avui, però, volem descobrir-vos altres propostes enoturístiques no tan conegudes, però que també són història de la DO Pla de Bages.
Comencem per Artium, a Artés. Una cooperativa que es va fundar l’any 1908 i que la DO reconeix com els salvadors de la picapoll, ja que fa 70 anys van embotellar el primer monovarietal d’aquesta varietat, quan la resta de viticultors l’estaven arrancant per plantar-ne de més senzilles de treballar i productives com la macabeu. Cada cap de setmana fan visites, on us podeu endinsar en aquests 117 anys d’història i tastar 6 vins i caves, acompanyats d’embotits i formatges de proximitat, que podeu comprar a la seva agrobotiga. No us podeu perdre els sempre animats vermuts de l’Espai Gastronòmic Artium!
Si voleu conèixer de primera mà els vins premiats com a millor sumoll negre i millor picapoll blanc per la Guia de Vins de Catalunya, heu de visitar Solergibert, amb més de 250 anys d’història al Bages i amb la novena i desena generació de la família al capdavant en aquests moments. Les seves experiències són íntimes, personalitzades i properes, podent gaudir inclús d’un recorregut amb 4x4 per dues de les vinyes i tastant els vins que d’allà en surten, a un preu més que assequible.
Per últim, al peu del turó del Collbaix, trobem celler El Molí. Les seves finques formen part del Geoparc Mundial de la Catalunya Central, un gran valor natural, geològic i cultural. Si els visiteu, podreu passejar per les vinyes i oliveres ecològiques i tastareu vins prèmium acompanyats de productes de proximitat. Aprofiteu la visita per tastar el seu Vi de Finca Qualificada Singular Blanc, macabeu procedent d’una vinya centenària!
