Aquest mes, perquè és estiu i tot s’hi val, hem decidit fer un canvi en la proposta de maridatge. Fins ara, us hem recomanat vins per acompanyar productes exquisits de temporada. En aquesta ocasió, anem més enllà i el que volem és que triomfeu en totes aquelles barbacoes que organitzareu a casa els pròxims caps de setmana, amb la família o els amics, per celebrar les vacances, l’estiu i la vida.
Sovint, quan pensem en barbacoes, ho associem amb carn: botifarres, cansalada, costelles de xai, cuixes de pollastre, filet de vedella, magret d’ànec. Totes elles són carns delicioses i gustoses que, amb el punt de fumat de la brasa, encara resulten més suculentes. Però no podem oblidar que hi ha altres productes boníssims i que la brasa els millora de manera exponencial: peixos com el turbot o l’escórpora, mol·luscs com els musclos o les navalles o crustacis de luxe com són les gambes o els escamarlans.
Avui us hem preparat 3 vins molt originals, pensats per a aquesta època de l’any en què convivim amb altes temperatures i que segur que us agradaran i, a la vegada, us faran sortir de la zona de confort.
Trepat (celler Josep Foraster)
Comencem viatjant a la Conca de Barberà, denominació d’origen situada a la província de Tarragona, que és el bressol d’una varietat negra meravellosa catalana de la qual en podem treure pit: la trepat. Amb ella, s’elaboren vins lleugers i afruitats, amb una bona acidesa i no molt alcohòlics, per tant, vins negres ideals per prendre encara que faci calor. El celler Josep Foraster és un referent de la DO i la seva primera anyada va ser l’any 1998. El seu vi Trepat és l’essència de la Conca embotellada. Ecològic, delicat, elegant i fresc, ple d’aromes de fruites del bosc i amb unes lleugeres notes torrades i de fruits secs que provenen de l’envelliment de set mesos en botes de roure francès. Una harmonia perfecta amb qualsevol plat cuinat a la brasa.

Les dues opcions que us proposem a continuació són més arriscades, així que si sou dels que us agrada experimentar amb la tria de vins i tastar coses noves —la qual cosa recomano— preneu-ne nota.
Sumollista (celler Mas Bertran)
Les cosines Eva i Roser van crear el 2005 el celler Mas Bertran, situat a Sant Martí Sarroca, al Penedès. Defensores de les varietats autòctones de la zona, ens presenten el seu Sumollista. És un vi 100% sumoll, una varietat negra ancestral recuperada, que s’ha de saber treballar molt bé per aconseguir domar la seva acidesa i el seu alt nivell de tanins. És una varietat que s’està recuperant per part de molts cellers del Penedès i del Pla de Bages, sobretot, per la seva resistència a la sequera i perquè brinda uns vins frescos i àgils. El Sumollista, a més, ha tingut una mica de criança en bota i és lleugerament salvatge. Sens dubte un vi per als més atrevits!

La Peona (celler Heretat Montrubí)
En últim lloc, us proposem un brisat. Els brisats o orange wine són vins elaborats amb varietats blanques que han tingut contacte amb les pells, que és on es troben els aromes, els tanins, els colors, etc., del raïm. També són una gran opció per acompanyar carns o peixos a la brasa, ja que tenen més estructura i complexitat que els vins blancs tradicionals, a causa d'aquesta maceració del most amb les pells que us hem comentat, però sempre amb el toc fresc que ens aportarà un vi blanc. D’Heretat Montrubí us en vam parlar fa poques setmanes, quan us el recomanàvem com a una excel·lent opció per dormir entre vinyes. La Peona és un exemple fantàstic de vi brisat. 70% xarel·lo i 30% xarel·lo vermell, un vi natural, sense sulfits afegits, ideal per als amants de la mínima intervenció.

Esperem que gaudiu moltíssim d’aquest agost i de les vacances i, sobretot, que no faltin els millors vins catalans a les vostres taules! Ja sabeu que per a més recomanacions, ens heu de seguir a La Gourmeteria.