Un cop l'any, just abans de la posta de sol, un bosquet al mig de les vinyes a l'Ametlla de Segarra s'omple de poesia i música. És pels volts de la Mare de Déu d'Agost i mentre cau la llum i tot ho va canviant potser t'hi trobes la Nú Miret recitant, en Carles Belda tocant o en Jordi Oriol fent la seva fantàstica Caiguda de l'hac. És possible que a la mà hi tinguis una copa de vi bo, per exemple el Gavernera, un rosat estratosfèric —és a dir sorprenent, fresc, afruitat, viu— fet a partir de les vinyes que t'envolten. I ves a saber si no acabaràs ballant northern soul, Kortatu o Franco Battiato punxats per en Ricard Skyhook i les Guineus Platejades. Tot això és gràcies al celler Comalats.
L'Eva Bonet i el seu germà Eloi porten el celler des del 2021, i la seva germana Núria s'encarrega de la comunicació. El seu pare, en Jaume Bonet, va engegar el projecte el 1991 i va marcar les línies mestres: vinificació natural, agricultura ecològica, respecte per la natura. Era tot un personatge: quan veremaven, des del tractor posava òpera a tot drap. Les seves filles mantenen la tradició perquè la seva ànima continuï ben viva. Els noms dels vins de Comalats són molt significatius: l'Angelina es fa amb damajoanes i tupines perquè era el que hi havia a ca la padrina del mateix nom; el Laurus és pel primer fill de l'Eva, en Llorenç —un vi aromàtic, de maceració carbònica, trapella, jovenívol—; la Isarda va ser el primer sense sulfits, i per això té aquest nom salvatge; Gavernera és un roser bord de marge; l'Esparver, més que per l'ocell, és per com es deia una eina de vinya...
La família Bonet no para de fer vincle i xarxa a mesura que van passant els anys
Hi ha una història que explica perfectament el vincle amb la terra de Comalats: l'any 2023 tot el cabernet va fer una parada fermentativa que els va deixar amb l'ai al cor. De fet, no podia ser d'altra manera, el raïm ja estava trist quan el van collir: estava de dol perquè en Jaume, que l'havia plantat, s'acabava de morir.

La família Bonet no para de fer vincle i xarxa a mesura que van passant els anys: amb dissenyadors (Estudi Saüc, Gerard Miquel, Anna Bosch, Adri Esquenazi) i amigues veremadores com la Isabel Bassa, amb restaurants (el Truc d'Agramunt, el Sisè de Lleida o l'Antic Forn de Cervera), companys de col·lectiu (Vinyataires Lliures) i distribuïdors (Sentits Barcelona i Jaume Jordà). L'Eva diu que és molt important pensar el món conjuntament i que és una qüestió política posar preus justos i accessibles, que ells fan vins de cada dia per beure amb els amics i no exclusius i desorbitats perquè només se'ls puguin permetre els expats.
L'Emi de Lavinaventura els va enredar per participar en el projecte Bubble Dragon d'en Ruben Parera: es tracta de fer un ancestral (un escumós de fermentació única i mínima intervenció) col·laboratiu, com expliquen molt bé aquí. I ara Comalats hi ha convidat al jove Niu Celler.
I així és com l'Eva, l'Eloi i la Núria s'han tornat un referent, per la qualitat dels seus vins naturals i per la constel·lació d'amistats i complicitats que van traçant de mica en mica sota el mateix lema: fer pinya per un món millor.