La Font del Gat és un dels racons més emblemàtics de Montjuïc, amagada entre els Jardins de Laribal i carregada d’història. Des de principis del segle XX ha estat punt de trobada popular i escenari de les famoses “fontades”, aquells àpats a l’aire lliure que reunien famílies i grups d’amics. Després d'uns anys amb poca activitat, l’espai s’ha restaurat i ha tornat a obrir sota la batuta del Grup Confiteria, que li ha donat una nova vida amb l’esperit d’un pícnic contemporani. Avui, la proposta combina el pes de la tradició amb una oferta gastronòmica senzilla, pensada per compartir i en una ubicació excepcional.

Un entorn idíl·lic

El que més sorprèn és l'espai; una terrassa arbrada amb taules de fusta escampades, i un ambient de menjador a l’aire lliure molt familiar. Si hi vas en dies assenyalats, com en el nostre cas, que hi vam anar el dia de la Mercè, s’hi respira comunitat, amb molt moviment de famílies amb canalla i grups, sovint acompanyat de música en directe.

Ambient del restaurant La Font del Gat. / Foto: Emma Porta

La proposta gastronòmica gira al voltant de la cuina mediterrània popular: carn a la graella, arrossos per compartir, plats pensats per a grups i racions. També hi ha menú de migdia i opcions per a taules nombroses. En el nostre cas vam optar per la “Fórmula Arròs”, que inclou amanida o gaspatxo, l’arròs del dia i allioli. També vam demanar unes racions per compartir: amanida de tomàquet de temporada, croquetes de rostit, i una esqueixada de bacallà amb olivada negra. De postres, una llimona gelada i un milfulls. Els plats són correctes i sense complicacions innecessàries; tot el que arriba a taula està ben resolt. Tanmateix, cap dels plats destaca especialment per sobre la resta, a excepció de les postres, que van ser el millor.

Esqueixada de bacallà del restaurant La Font del Gat. / Foto: Emma Porta

Un restaurant diferent

Un aspecte que ens va sorprendre i que convé conèixer abans d’anar-hi és que el funcionament de La Font del Gat no és el d’un restaurant convencional amb cambrers que venen a prendre’t nota a taula. Nosaltres vam seure esperant que algú ens vingués a atendre i ens vam adonar que la dinàmica és una altra. Un cop t’assignen taula —convé reservar amb antelació en dies festius perquè l'espai s'omple de seguida—, cal anar a la caixa, fer la comanda i pagar allà mateix. Després passes per la barra a recollir les begudes i tornes a la taula a esperar que els cambrers et portin el que has demanat. En el cas dels menús, el gaspatxo i l’amanida s'agafen directament al mateix lloc on es recullen les begudes.

Plat d'arròs del restaurant La Font del Gat. / Foto: Emma Porta

Aquest funcionament, quan ja es coneix, és àgil i pràctic, però el primer cop pot desconcertar. Si bé és cert que hi ha un cartell que ho explica, no acaba de quedar del tot clar i ens va faltar que algú ens ho expliqués d’entrada. Això sí, si hi vas en un dia festiu, porta ganes de participar en una festa: ves-hi en grup, arriba-hi amb temps i gaudeix de l’ambient. No esperis un dinar íntim, sinó un espai de gresca i bon humor. La Font del Gat és un bon lloc per gaudir d'una bona estona amb els amics. Un racó emblemàtic de Barcelona que val la pena visitar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!