Hi ha restaurants coneguts per haver servit a gent famosa. D'altres que sempre són plens per la seva bona cuina. I després hi ha el restaurant Hiu, que té totes dues coses. Es tracta d'un local regentat per joves a qui tothom tractava de bojos per atrevir-se a muntar un projecte que molts consideraven arriscat. Amb una cuina sorprenent i el bagatge internacional d'un xef únic, el Hiu és un dels restaurants imprescindibles si visites Cambrils.

Projecte particular

Quan visitem un restaurant, solem ser capaços d'etiquetar-lo en funció de la seva cuina. Un japonès, un vegà, un lloc d'arrossos o un de cuina catalana. Però al Hiu és una mica més complicat que això. El restaurant es defineix com un "local de cuina moderna amb influències asiàtiques basada en productes de proximitat i de temporada". I això podria ser un bon resum, si no fos per tots els matisos que hi ha darrere i que no es perceben fins que no hi menges. Dir que el Hiu és només un asiàtic seria un error; però dir que és un local de cuina tradicional, també.

Es tracta d'un espai diàfan i modern, on predominen el blanc i el negre llisos i on les taules de fusta aporten el contrapunt de tradició a l'ambient

Sergi Palacín és el xef del restaurant Hiu. Un barceloní establert a Cambrils des de fa temps que ha viscut 10 anys a Tailàndia i ha treballat en algunes de les millors cuines del món. Un jove amb un bagatge sorprenent que ha decidit arrelar-se a Catalunya amb un restaurant on també treballen la seva germana (cap de sala), la seva parella (tailandesa) i altres joves que conformen un equip estable i professional.

Croqueta i caldo de pollastre amb cúrcuma del restaurant Hiu Foto Oriol Foix
Croqueta i caldo de pollastre amb cúrcuma del restaurant Hiu. / Foto: Oriol Foix

Cuina única

Enlloc més es menja com al Hiu. No només perquè s'hi mengi bé, sinó perquè l'elaboració casolana d'absolutament tot el que fan, tret d'excepcions molt concretes, fa que cap altre lloc pugui tenir el mateix producte que tenen al Hiu. D'entrada el local, ubicat a la cantonada d'un barri residencial de Cambrils. Es tracta d'un espai diàfan i modern, on predominen el blanc i el negre llisos i on les taules de fusta aporten el contrapunt de tradició a l'ambient. Al fons de la sala hi ha la cuina oberta, visible des de tota la sala i símbol de transparència total.

Suquet amb base de romesco mocador de calamar i gamba blanca del restaurant Hiu Foto Oriol Foix
Suquet amb base de romesco, mocador de calamar i gamba blanca del restaurant Hiu. / Foto: Oriol Foix

Si hi ha un tipus de producte que defineix la cuina del Hiu són els fermentats. Un art poc habitual a Catalunya, però del tot quotidià en països del sud-est asiàtic. A més dels plats, Palacín i el seu equip també preparen begudes casolanes, com una ginger beer suau, untuosa i addictiva.

Són tan pocs, per no dir cap, els restaurants que decideixen combinar cançons d'Extremoduro, Kase.O, La Raíz o Marea amb plats com el moll amb gàrum o el gulab jamun que la combinació és remarcable

Menú musical

La música que sona al restaurant no té res a veure amb els plats que se serveixen. Però són tan pocs, per no dir cap, els restaurants que decideixen combinar cançons d'Extremoduro, Kase.O, La Raíz o Marea amb plats com el moll amb gàrum o el gulab jamun que la combinació és remarcable. La música és un element clau al restaurant. Servir un menú degustació amb plats fets a base de producte local cuinat amb tècniques asiàtiques no seria el mateix sense aquestes cançons de fons. Perquè la música et recorda que qui cuina els plats és el Sergi i no qualsevol altre cuiner. Perquè el Sergi té una tècnica refinadíssima per elaborar plats molt complicats, però també té un punt macarra; un costat rebel que demostra des del dia que va obrir el restaurant, passant per les diferents fases cromàtiques dels seus cabells en funció de com es lleva.

Gulab jamun del restaurant Hiu Foto Oriol Foix
Gulab jamun del restaurant Hiu. / Foto: Oriol Foix

Menjar al Hiu és una experiència obligatòria si vols arribar a entendre tot el que s'hi fa. És d'aquells llocs que no et creus fins que no els trepitges. Amb productes deliciosos, com el pa d'olives; plats increïbles, com el fonoll marí fregit; i begudes úniques, com el destil·lat de timó, el restaurant ofereix una combinació peculiar entre sabors poc habituals per al paladar occidental i la calidesa d'allò que resulta familiar. I tornant a la frase del principi, el famós que va menjar aquí va ser Kase.O, un raper de Saragossa conegudíssim en l'àmbit nacional i amb qui Palacín té una relació molt especial per la seva cançó Yemen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!