Trobo que en aquesta ciutat no som massa de llocs versàtils. I aquest és un dels motius pels quals Ferribottu m’agrada tant: hi pots anar a sopar, des de les 19 h, i després t’hi quedes a fer un còctel, a la barra, i levitaràs sobre un dels seus alts tamborets. Per descomptat, les seves pizzes són una cosa deliciosa i molt ben pensada, i a la sala s’hi nota la passió de l’equip per la feina ben feta. En resum, Ferribottu té tot allò que tenen els millors restaurants, o sigui, bona teca, bona beguda i molt bon servei. 

“La nostra pizza és a l’estil sicilià, feta pel nostre pizzer, Guglielmo Galanti”, explica Ivano Cerra, copropietari juntament amb el seu germà Marco, i bartender de Ferribottu. “La massa té un gust únic pels dos tipus de farina que fem servir. En comparació amb la pizza napolitana, és més cruixent, i té una vora que sobresurt, cruixent per fora i toveta per dins”.

ferribottuinterior
Ferribottu (IG)

Cerro, que és de Linguaglossa, diu que a Ferribottu han volgut trencar l’esquema tradicional on pizza i cervesa van de la mà. “És cert que aquest combo mai falla, però vam voler donar-li un tomb, posant cinc còctels d’autor a la carta que van bé per prendre’ls abans, durant o després de la pizza”. El bartender, que ha treballat a la millor cocteleria de la ciutat segons aquesta llengua, 14 de la Rosa, també pot preparar qualsevol clàssic i, a més, hi ha aperitius d’aixeta, fets a casa (Americano, Spritz, Cafè Tonic, Sgroppino i Negroni). 

Quan li pregunto per la pizza més venuda, no m’estranya gens que sigui aquesta: la Provola, amb base de fior di latte i formatge provola fumat, talls de cansalada, ametlla picada, romaní i un regalim de mel. “És un contrast dolç–salat espectacular”, apunta. L’original Pastrami també s’ha tornat una icona del Ferribottu: crema de pèsols, fior di latte, pastrami i crema de Parmigiano. I els còctels estrella? El Jungle Bird, fresc i amb unes notes fumades, amb tequila i mescal, Martini bitter, suc de pinya i llima; i el Casino, equilibrat i cítric, a base de ginebra, maraschino, llimona i xarop casolà de fonoll. 

“La pizza sempre ens ha fascinat. És un producte senzill i complex al mateix temps. Tot això ens va animar a apostar-hi, a voler consolidar una visió diferent de la pizza a Barcelona, amb la nostra manera de fer i ingredients inusuals”, diu Cerro. 

El local té un ambient novaiorquès, amb les parets graffitejades, música jazzy i hip-hop

A banda de pizza i còctels, Ferribottu és un dels pocs llocs on pots tastar altres plats de la cuina siciliana de carrer, de la mà de Massimo Bortolussi, com ara l’arancino (amb ragú i formatge scamorza), les vicioses crispelle (de ricotta, anxoves i festuc) o les cuzzoli, dolces, amb una crema de festuc. No hi falta el cannolo, tampoc, esclar! 

Pel que fa al nom, ‘Ferribottu’ remet a un passat migrant. “A principi del segle XX, un gran volum de sicilians van migrar als Estats Units tot cercant un futur millor. Molts van establir-se a Nova York i la parla siciliana es fongué amb l'anglès. Així, Nova York era ‘Nova Jorca’, Brooklyn era ‘Brucculini’, Bensonhurs, ‘Bensinosti’, cotxe, ‘carru’ o business, ‘bisinnissa’. El terme que ens va agradar més va ser ‘ferribottu’, és a dir, ferry boat, aquell petit vaixell on els sicilians viatjaven cap als EE.UU”. Aquesta història es respira també al local: se li ha donat un ambient novaiorquès, amb les parets graffitejades, música jazz i hip-hop.