A finals de maig, els germans Roca obriran el seu nou restaurant, l’Esperit Roca* a l’emplaçament del mateix nom que també conté el restaurant Fontané, l’hotel Esperit Roca, la destil·leria d’on surten la ginebra de te de roca, l’aiguardent de garrofa i el licor de cacau, entre d’altres, un museu i la bodega on reposen més de vuitanta mil ampolles. Hem pogut menjar-hi en dos esdeveniments privats que han tingut lloc durant els mesos d’abril i maig.

Esperit Roca: una nova aposta estrellada gironina

Ubicat a la muntanya dels Sants Metges, a Sant Julià de Ramis, on varen trobar-se les ruïnes dels ibers del que es creu que va ser la primera Girona, anomenada Kerunta, el restaurant Esperit Roca és dins d’un castell, en una antiga fortalesa militar de finals del segle XIX (tot i que mai va arribar a prendre aquest ús). En aquest enclavament estratègic i elevat és possible de gaudir d’unes vistes del paisatge natural que l’envolta.

Olivada   Esperit Roca   Rosa Molinero Trias
Olivada / Foto: Rosa Molinero Trias

Aquí, la proposta gastronòmica, executada pel cap de cuina Raül Sillera, és una actualització dels plats que han fet història al Celler de Can Roca, com L’olivada (2018), un caviar de diverses varietats d’oliva, com la kalamata i la cornicabra, Tota la gamba (2012) i Mar i muntanya vegetal (2007) en format plat, en lloc d’aperitiu, o el mític postre Llibre vell (2017).

Pèsols amb sípia   Esperit Roca   Rosa Molinero Trias
Pèsols amb sípia / Foto: Rosa Molinero Trias

Els clients poden escollir entre dos menús: un de 6 plats salats i 2 de dolços (170 €) o un de 2 plats salats i 6 de dolços (139 €), ambdós amb els seus corresponents aperitius, o triar plats de la carta.

Sala   Esperit Roca
La sala de l'Esperit Roca / Foto: Rosa Molinero Trias

Però abans de seure a taula, una sorpresa espera als comensals: per tal d’accedir al restaurant cal passar pel museu on es pot observar de prop algunes fites de la trajectòria de 38 anys d’història dels germans Roca a l’exposició CCR: Cuina. Consciència i Recerca, així com per la bodega, on les desenes de milers d’ampolles de vi que en Josep Roca ha anat col·locant una a una esperen, a ritme de música clàssica, el seu torn de fer feliç alguna taula.

Tota la gamba   Esperit Roca
Tota la gamba / Foto: Rosa Molinero Trias

Comandat pel sommelier Carles Aymerich, el servei de sala és impecable. La sala es mou de manera invisible, però amb la precisió i l’efectivitat del telar més àgil: amb pulcritud, sense que es vegin les costures, amb proximitat i calidesa.

Wagyu a baixa temperatura   Esperit Roca   Rosa Molinero Trias.
Wagyu a baixa temperatura / Foto: Rosa Molinero Trias

El restaurant Esperit Roca és una oportunitat daurada per tastar els grans plats de totes les èpoques del Celler de Can Roca, amb un preu més econòmic que a la casa mare, i per aprendre i conèixer el passat i el present de la història d’uns germans que han posat al mapa de la gastronomia mundial la seva cuina i, amb molta consciència, la cuina i la cultura catalanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!