Coneixem el Maresme per la seva costa llaminera que ens convida a estendre’ns al sol com llonzes de porc a la brasa, però sovint ens oblidem que més enllà de la línia de platja hi ha vida: vindrem al Maresme per banyar-nos al mar o només per veure’l tan bell i immens, quan faci fred, i hi tornarem amb més motiu quan tastem alguna de les desenes de propostes gastronòmiques, ben pensades i treballades, que hi nien. Una n’és Casa Parera, al cor de Mataró.
Ubicada en un edifici modernista construït per l’arquitecte Puig i Cadafalch el 1984 i encarregada per Miquel Parera i Partegàs, empresari del tèxtil, Casa Parera, oberta l’any 2023, la fan en Robert Lechuga, que va passar gairebé una dècada a la cuina de la bulliniana Bodega 1900, Anna Carbonell, propietària juntament amb Agustí Gómez, el seu sogre Agus, a la sala, i la resta de l’equip.
La carta parla clar i català, i acompleix aquella màxima que el mataroní i gastrònom Néstor Luján va dir una vegada, recordant-ne a un altre, de bon vivant: "El més important de la cuina és el que deia Curnonsky: sobretot feu-ho senzill!". Així, es compon de plats, petits i grans, basats en la cuina d’aquí, amb una aposta pel producte i la bona execució que, de vegades, duu algun detall extra que es distancia de la recepta canònica amb voluntat d’aportar-hi quelcom més. Per exemple, el bonítol s’ensajorna i s’acompanya de ceba confitada i els seus sucs.
Ara bé, hi ha cànon quan hi toca, com a la gilda o a les croquetes de gamba vermella i de pernil ibèric Los Santos, la marca que s’empra a Casa Parera i que pot tastar-se en diversos plats, sigui en talls o en encenalls, com a l’amanida russa, i també en parts no elaborades del porc, com ara en el plat de làmines de presa ibèrica marinades amb salsa Robert o a la galta ibèrica guisada que farceix un brioix acompanyat de shitake, piparra, maionesa i estragó.
La carta, de fàcil navegació, endreçada per tècniques de cocció, té un capítol dedicat a la brasa, on rellueixen peces senceres de llobarro (amb refregit d’alls), de rap (amb escarola) i també de la peça ibèrica del dia així com de llom de vaca madurada durant 32 dies. Els acompanyaments per a tot plegat posen una nota encara més festiva a l’àpat: uns pebrots de Piquillo a la donostiarra, una bona safata de patates fregides, uns cabdells fets al Josper i amanits o una amanida verda amb ceba tendra ompliran la taula i seran el contrapunt ideal per anar picant mentre xerres sobre com és de maca Mataró a la nit, a la tarda i al matí.
L’oferta de Casa Parera segueix tenint nom propi a la secció de les postres. És molt aclamat el seu pastís de formatge i un flam sempre cau bé, però tres ítems em criden l’atenció: el tros de xocolata amb ametlla o avellana de la pastisseria mataronina Uñó, d’en Claudi Uñó de Mataró (1967), avi de l’Anna, d’on també surt el gelat de bescuit flamejat amb xocolata, i l’assortiment de tres formatges de Can Xicoy, d’Arenys de Munt, amb el toc dolç del codony. Trio el bescuit, que és un moment nostàlgic dolç perfecte per acabar l’àpat.
I per fer baixar, en una nit d’estiu, gaudint de la brisa temperada que recorre els carrers del centre de Mataró, podem recordar el seu passat romà, la influència dels estils arquitectònics del tombant de segle, les lletres de Peret, el rumbero més nostrat que va dir que Mataró era Hawaii i, sobretot, que hi ha vida gastronòmica més enllà de la capital també algunes sorpreses ben mengívoles.
Especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria
El restaurant Casa Parera és un dels diversos locals que formen part de la nova col·laboració de La Gourmeteria i Capgròs. Hem creat un especial Enjoy Maresme i La Gourmeteria que podeu trobar impresa en l'edició en paper als punts de distribució habituals de Mataró. Un suplement gastronòmic per reivindicar i visibilitzar el potencial culinari de la comarca maresmenca. Entrevistes a cuiners, tècnics agrícoles i enòlegs, així com un recull dels millors i més fascinants restaurants i guinguetes de tota la regió de nord a sud.