Avui us presento un plat d'elaboració pròpia que espero us agradi.  Aquesta llegum és un autèntic luxe que no podeu deixar de tastar. I recordeu, si trobeu pèsols negres no dubteu en comprar-los!.

Ingredients

800 g de pèsols negres  

400 g de coll de xai tallat a daus  

2 o 3 tomàquets ratllats 

2 alls  

1 ceba  

1 porro  

1/2 branca d'api  

brou de pollastre o aigua

1/2 got vi blanc  

oli d'oliva  

2 alls

pebre negre

sal

  

Variants:

- Es pot fer amb pèsols frescos

- S'hi pot afegir una mica de cansalada

Preparació
1.
pesols negres estofats coll pas1

Jo l'he comprat a granel.

2.
pesols negres estofats coll pas2

Però també els trobareu envasats al buit. Com podeu veure, la seva singularitat els fa molt especials, també al paladar.

3.
pesols negres estofats coll pas3

Els posarem en remull durant 24 hores.

4.
pesols negres estofats coll pas4

Si voleu, afegiu a l'aigua una cullerada de bicarbonat.

5.
pesols negres estofats coll pas5

A l'endemà, el que farem primer serà coure'ls. Escorrem els pèsols que tenim en remull.

6.
pesols negres estofats coll pas6

Afegirem un parell de fulles de llorer i un os de pernil.

7.
8.
pesols negres estofats coll pas8

... el llorer...

9.
pesols negres estofats coll pas9

... els pèsols escorreguts i rentats...

10.
pesols negres estofats coll pas10

 ... i un bon pessic de sal. Taparem l'olla i els courem a foc baix durant una hora.

  

11.
pesols negres estofats coll pas11

El pèsol estarà força cuit, però no del tot; ara l'acabarem de coure amb el xai.

  

12.
pesols negres estofats coll pas12

No llenceu aquest brou, que n'aprofitarem una part.

13.
pesols negres estofats coll pas13

A continuació, prepararem la resta d'ingredients de la recepta.

14.
pesols negres estofats coll pas14

Jo us recomano el coll de be perquè és molt gustós i de carn melosa. Talleu-lo a trossos.

15.
pesols negres estofats coll pas15

Ratllem el tomàquet per una banda. Si no és temporada i el tomàquet no té massa color podeu barrejar-lo amb una cullerada de pebre vermell dolç.

16.
pesols negres estofats coll pas16

I trinxem tota la verdura ben petita.

17.
pesols negres estofats coll pas17

L'api...

18.
pesols negres estofats coll pas18

... el porro...

19.
pesols negres estofats coll pas19

... la ceba...

20.
pesols negres estofats coll pas20
21.
pesols negres estofats coll pas21

Seguidament, posem un bon raig d'oli a escalfar en una cassola i salem la carn.

22.
pesols negres estofats coll pas22

També l'empebrem al gust.

23.
pesols negres estofats coll pas23

En aquesta cassola, li donarem color a la carn.

24.
pesols negres estofats coll pas24

Per totes dues bandes.

25.
pesols negres estofats coll pas25

Quan la carn estigui daurada...

26.
pesols negres estofats coll pas26

... hi abocarem tota la verdura dins.

27.
pesols negres estofats coll pas28

Ho remenem una mica i deixem que la verdura agafi temperatura.

28.
pesols negres estofats coll pas29

Quan la ceba sigui transparent, hi afegirem el tomàquet ratllat.

29.
pesols negres estofats coll pas30

Ho remenem una mica...

30.
pesols negres estofats coll pas31

Ho tapem i deixem que es faci el tomàquet durant uns 10 minuts a foc baix.

31.
pesols negres estofats coll pas32

Passat aquest temps serà el moment de fer la reducció de vi blanc.

32.
pesols negres estofats coll pas33

Com que jo utilitzo un vi blanc concentrat especial per cuinar, n'hi posaré només mitja copa. Altrament, hi podeu posar una copa sencera de vi blanc normal.

33.
pesols negres estofats coll pas34

Ho remenem una mica, ho tapem i esperem cinc minuts perquè s'evapori l'alcohol.

34.
pesols negres estofats coll pas35

El sofregit ja fa molt bona pinta.

35.
pesols negres estofats coll pas36

És el moment d'incorporar els pèsols negres que tenim mig cuits i, alhora, uns quants cullerots de brou.

36.
pesols negres estofats coll pas37

El brou ha de cobrir tota la carn. Si us en falta podeu afegir-ne més endavant, però sempre bullent.

37.
pesols negres estofats coll pas38

Tapeu la cassola i deixeu-lo coure tot junt uns 40 minuts. Vigileu que no falti brou i rectifiqueu de sal. Tasteu sempre els plats!... que conec gent que cuina sense tastar el que fa.

38.
pesols negres estofats coll pas39

Comproveu que la carn i el pèsol siguin ben cuits.

39.
pesols negres estofats coll pas40

Ja podem emplatar.

40.
pesols negres estofats coll pas41

I aquí tenim un gran plat de la nostra terra.

41.
pesols negres estofats coll pas42

L'aspecte, la textura i el sabor són similars als d'unes llenties estofades.

42.I PER BEURE...
pesols negres estofats coll pas43

Bon profit!

43.