Una recepta més que tradicional. Qui no ha menjat mai uns pèsols amb mandonguilles? Però feu les mandonguilles!... que les que venen al super no valen res i van inflades d'aigua ( i d'altres cosetes).
Els pèsols, segurament, hauran de ser congelats, ja que no se'n troben fora de temporada. La quantitat és per fer-ne unes 25-30 mandonguilles. Ja sabeu que sempre recomano cuinar una mica més i tenir per congelar. Un recurs culinari que agrada a grans i petits.
250gr. carn de porc picada
350gr. carn de vedella picada
400gr. pèsols bullits
4 o 5 tomàquets ratllats
2 cebes trinxades
1 ou
4 alls
molla de pa de pagès
julivert
llet
sal
pebre
oli d'oliva
aigua
Variants:
- Podeu afegir un polsim de canyella a la massa de les mandonguilles
- Podeu utilitzar brou de pollastre en lloc d'aigua
- Es poden acompanyar amb carxofes, patates, mongetes bullides o arròs blanc
- Per lligar la salsa podeu afegir unes cullerades de tomàquet fregit o una cullerada de farina disolta en aigua
![pesols mandonguilles pas1 pesols mandonguilles pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/79/45/pesols-mandonguilles-pas1.jpeg)
Primer de tot prepararem les mandonguilles.
![pesols mandonguilles pas2 pesols mandonguilles pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/79/72/pesols-mandonguilles-pas2.jpeg)
Li traurem la molla a unes 3 o 4 llesques de pa de pagès.
![pesols mandonguilles pas3 pesols mandonguilles pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/80/41/pesols-mandonguilles-pas3.jpeg)
Afegiu-hi un bon raig de llet...
![pesols mandonguilles pas5 pesols mandonguilles pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/80/95/pesols-mandonguilles-pas5.jpeg)
Ara ja podem incorporar la carn picada, sal, all, julivert i els ous.
![pesols mandonguilles pas6 pesols mandonguilles pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/81/22/pesols-mandonguilles-pas6.jpeg)
Barrejar tot junt. fins aconseguir una massa uniforme.
![pesols mandonguilles pas7 pesols mandonguilles pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/81/49/pesols-mandonguilles-pas7.jpeg)
Ara ja és qüestió d'anar fent pilotilles... i enfarinar-les.
![pesols mandonguilles pas8 pesols mandonguilles pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/81/76/pesols-mandonguilles-pas8.jpeg)
Prepareu una paella amb abundant oli calent... i fregiu-les.
![pesols mandonguilles pas9 pesols mandonguilles pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/82/03/pesols-mandonguilles-pas9.jpeg)
... per totes dues bandes.
![pesols mandonguilles pas10 pesols mandonguilles pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/82/30/pesols-mandonguilles-pas10.jpeg)
Mentre, ja podem posar els pèsols a bullir.
![pesols mandonguilles pas11 pesols mandonguilles pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/82/57/pesols-mandonguilles-pas11.jpeg)
Reserveu les mandonguilles fregides.
![pesols mandonguilles pas12 pesols mandonguilles pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/82/84/pesols-mandonguilles-pas12.jpeg)
Trinxeu una ceba.
![pesols mandonguilles pas13 pesols mandonguilles pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/84/07/pesols-mandonguilles-pas13.jpeg)
Podeu colar l'oli de fregir les mandonguilles i utilitzar-lo per acabar el plat.
![pesols mandonguilles pas14 pesols mandonguilles pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/84/34/pesols-mandonguilles-pas14.jpeg)
Netegeu bé els tomàquets, que poden tenir insecticides encara.
![pesols mandonguilles pas15 pesols mandonguilles pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/84/64/pesols-mandonguilles-pas15.jpeg)
Ratlleu els tomàquets.
![pesols mandonguilles pas16 pesols mandonguilles pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/84/91/pesols-mandonguilles-pas16.jpeg)
Un cop cuits els pèsols, reserveu-los. Ara feu un sofregit amb la ceba, l'all i el tomàquet amb un gotet d'aigua i deixeu-lo fer "xup-xup" a foc lent durant 15-20 minuts. A mi m'agrada fer el sofregit de tomàquet en una paella.
![pesols mandonguilles pas17 pesols mandonguilles pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/85/18/pesols-mandonguilles-pas17.jpeg)
Vigileu no falti aigua i rectifiqueu de sal. Ara ho ajuntarem tot en una cassola.
![pesols mandonguilles pas18 pesols mandonguilles pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/85/45/pesols-mandonguilles-pas18.jpeg)
Ajunteu els pèsols i les mandonguilles amb la salseta de tomàquet. Ara és qüestió d'escalfar-ho tot plegat uns 5 minutets i ja està.
![pesols mandonguilles pas19 pesols mandonguilles pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/85/72/pesols-mandonguilles-pas19.jpeg)
Ja tenim les mandonguilles i pèsols que tant agraden a la meva filla.
![pesols mandonguilles pas20 pesols mandonguilles pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/85/99/pesols-mandonguilles-pas20.jpeg)
I ara us donaré un consell per acompanyar aquest plat amb un bastonet cruixent de brick.
![pesols mandonguilles pas21 pesols mandonguilles pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/86/26/pesols-mandonguilles-pas21.jpeg)
Enrotlleu un parell o tres de fulles brick sobre sí mateixes.
![pesols mandonguilles pas22 pesols mandonguilles pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/86/53/pesols-mandonguilles-pas22.jpeg)
Doneu-li una certa pressió mentre les enrotlleu per què quedin fermes.
![pesols mandonguilles pas23 pesols mandonguilles pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/86/80/pesols-mandonguilles-pas23.jpeg)
Enforneu-la a 190 graus durant uns 10-12 minuts fins que quedi daurada.
![pesols mandonguilles pas24 pesols mandonguilles pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/87/07/pesols-mandonguilles-pas24.jpeg)
I aquí teniu el plat muntat.
![pesols mandonguilles pas25 pesols mandonguilles pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/87/34/pesols-mandonguilles-pas25.jpeg)
Us agrada o qué?... ja sé que no soc cap "autor", però penso que presentar i muntar amb gràcia un plat té molta importància.
![pesols mandonguilles pas26 pesols mandonguilles pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/87/61/pesols-mandonguilles-pas26.jpeg)
Ummmm...
![pesols mandonguilles pas27 pesols mandonguilles pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/87/88/pesols-mandonguilles-pas27.jpeg)
El bastonet està cruixent i va de meravella per sucar el plat.
![pesols mandonguilles pas28 pesols mandonguilles pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/88/15/pesols-mandonguilles-pas28.jpeg)
Bon Profit!