Feia molt de temps que anava al darrere d'aquesta recepta tradicional. Ja havia fet sípia amb pèsols i pèsols amb mandonguilles, però no totes dues juntes. El resultat? Formidable. No deixeu de tastar-lo... i si trobeu pèsols frescos, ja és la bomba i òbviament, no compreu les mandonguilles ja fetes si no és en un lloc de plena confiança. La carn picada s'oxida molt ràpidament. Com sempre recomano, aquest és un bon plat per fer una gran quantitat i congelar-ne una part.

Ingredients

500 g de sípia tallada a daus (amb la melsa)

250 g de carn de porc picada

400 g de carn de vedella picada

400 g de pèsols bullits

4 tomàquets ratllats

1 copa de vi blanc

2 cebes trinxades

1 ou

4 alls

julivert

farina

llet

sal

pebre

oli d'oliva

aigua

 

Per a la picada:

un grapat d'ametlles torrades

uns brins de safrà

julivert

 

Variants:

- Podeu afegir una mica de canyella en pols a la massa de les mandonguilles

- Podeu utilitzar brou de pollastre o peix en lloc d'aigua

- Es poden acompanyar amb carxofes, patates, mongetes bullides o arròs blanc

Preparació
1.
mandonguilles sipia pesols pas1

Abans de res prepararem les mandonguilles. Utilitzarem molla de pa de pagès.

2.
mandonguilles sipia pesols pas2

Amb 3 o 4 molles grans ja farem. Aquesta aportació de pa farà que les mandonguilles quedin més suaus de gust que si les feu només amb carn.

3.
mandonguilles sipia pesols pas3

Regueu-les amb una mica de llet...

4.
mandonguilles sipia pesols pas4

I feu-ne una pasta...

5.
mandonguilles sipia pesols pas5

Ara ja podeu incorporar la carn picada, amb sal, pebre negre, all i julivert i els ous.

6.
mandonguilles sipia pesols pas6

Ara barregeu bé tots els ingredients.

7.
mandonguilles sipia pesols pas7

Escalfeu una bona quantitat d'oli d'oliva en una paella...

8.
mandonguilles sipia pesols pas8

I enfarineu les mandonguilles.

9.
mandonguilles sipia pesols pas9

Fregiu-les per les dues bandes.

10.
mandonguilles sipia pesols pas10

Compte, no us cremeu!

11.
mandonguilles sipia pesols pas11

Paral·lelament, podem posar uns pèsols congelats a bullir en aigua calenta i sal.

12.
mandonguilles sipia pesols pas12

Anirem reservant les mandonguilles.

13.
mandonguilles sipia pesols pas13
14.
mandonguilles sipia pesols pas14

Coleu l'oli de fregir les mandonguilles en una altra paella o cassola...

15.
mandonguilles sipia pesols pas15

S'ha d'aprofitar...

16.
mandonguilles sipia pesols pas16

D'altra banda, ratlleu quatre o cinc tomàquets madurs.

17.
mandonguilles sipia pesols pas17

I compte de nou, no us ratlleu els dits i us feu mal!

18.
mandonguilles sipia pesols pas18

Ara és el moment de netejar bé la sípia i tallar-la a daus.

19.
mandonguilles sipia pesols pas19

Els pèsols ja són cuits... els reservem en un colador.

20.
mandonguilles sipia pesols pas20

La "salsa marró" de la sípia també l'aprofitarem...

21.
mandonguilles sipia pesols pas21

D'això se'n diu melsa...

22.
mandonguilles sipia pesols pas22

La barrejarem bé amb el tomàquet. Ens aportarà un sabor extraordinari al guisat.

23.
mandonguilles sipia pesols pas23

En la nova cassola/paella, sofregirem la ceba i l'all...

24.
mandonguilles sipia pesols pas24

Seguidament incorporarem el tomàquet amb la melsa.

25.
mandonguilles sipia pesols pas25

Ho deixarem reduir 5 minutets a foc mitjà...

26.
mandonguilles sipia pesols pas26

I llavors incorporem la sípia...

27.
mandonguilles sipia pesols pas27

Afegim el vi...

28.
mandonguilles sipia pesols pas28

Un raig d'aigua també, i ho saleu...

29.
mandonguilles sipia pesols pas29

Ho tapem, ho deixem a foc mitjà... que vagi evaporant l'alcohol...

30.
mandonguilles sipia pesols pas30

Mentrestant, anirem traient la pell d'unes ametlles torrades, per fer la picada...

31.
mandonguilles sipia pesols pas31

Amb 10 o 12 ametlles ja serà suficient. Ara tirarem uns brins de safrà.

32.
mandonguilles sipia pesols pas32

Així mateix.

33.
mandonguilles sipia pesols pas33

I ho piquem amb la mà de morter.

34.
mandonguilles sipia pesols pas34
35.
mandonguilles sipia pesols pas35

Veureu com la reducció ha generat una salsa lligada.

36.
mandonguilles sipia pesols pas36

És el moment d'incorporar els pèsols bullits

37.
mandonguilles sipia pesols pas37

I les mandonguilles reservades...

38.
mandonguilles sipia pesols pas38

Barregeu-lo bé... i rectifiqueu-lo de sal, si cal.

39.
mandonguilles sipia pesols pas39

Quina pinta que foten, eh?... I què ens falta ara?

40.
mandonguilles sipia pesols pas40

Correcte: la picadeta.

41.
mandonguilles sipia pesols pas41

Repartiu-la bé per tot el guisat.

42.
mandonguilles sipia pesols pas42

Ara és qüestió d'escalfar-ho tot plegat uns 5-10 minuts...

43.
mandonguilles sipia pesols pas43

Ja ho tenim. Plat acabat.

44.
mandonguilles sipia pesols pas44

Ja podem emplatar.

45.
mandonguilles sipia pesols pas45

Qué bones! Acompanyeu-les d'un vinet negre.

46.
mandonguilles sipia pesols pas46

Bon profit!